Razširjenost in invazivnost robinije (Robinia pseudoacacia L.) v severovzhodni Sloveniji - Rudolf, Sebastian (Gozdarski vestnik, 2006)
Z raziskavo smo preučili razširjenost, delež in vpliv robinije (Robinia pseudoacacia L.) na gozdne sestoje v severovzhodni Sloveniji. Analiza podatkoviz baze Zavoda za gozdove Slovenije je pokazala, da robinija v GGO Murska Sobota največje deleže v lesni zalogi dosega ob reki Muri in na obširniMurski ravnini. Na 10 vzorčnih ploskvah smo na 30 površinicah popisovali mladje in ugotovili, da se robinija zelo agresivno pomlajuje v vsehanaliziranih gospodarskih razredih, najmočneje pa v gozdovih doba in belega gabra, ki ponekod prehajajo v čiste sestoje robinije.
Keywords: Robinija pseudoacacia L.; robinija; drevesne vrste; prevalence; razširjenost; severovzhodna Slovenija