The role of gender in participation and health among Slovenian youth - Kirbiš, Andrej (Studia Historica Slovenica, 2019)
Glavni namen naše raziskave je bil, 1) preučiti, ali obstajajo razlike med spoloma v subjektivnem zdravju, politični in kulturni udeležbi, 2) analizirati, ali spol pogojuje odnos med zdravjem in udeležbo ter 3) analizirati, ali obstaja regionalna variabilnost v tem odnosu. Analiziran je bil reprezentativen vzorec raziskave Mladina 2010. Na celotnem vzorcu so moški poročali o boljšem zdravju, v volilni udeležbi ni bilo razlik med spoloma, kulturna udeležba pa je bila višja pri ženskah. Spol je pogojeval odnos med volilno udeležbo in zdravjem - v nasprotju s preteklimi raziskavami je bila volilna udeležba negativno povezana z zdravjem med moškimi, ne pa tudi med ženskami - ni pa pogojeval odnosa med kulturno udeležbo in zdravjem, kjer odnos ni bil statistično značilen. Regionalna variabilnost ni bila zaznana, saj so bili odnosi znotraj regij povečini statistično neznačilni.
Keywords: cultural participation; democracy; demokracija; enakost spolov; gender inequalities; health inequalities; kulturne razlike; mladi; political participation; regional differences; Slovenija; sociologija; spolne neenakosti