Annular pancreas causing extrahepatic biliary obstruction - Ogulin, Mateja (Radiology and oncology (Ljubljana), 2004)
Izhodišča. Anularni pankreas, redka prirojena anomalija, je trak pankreatičnega tkiva, ki obkroža dvanajstnik ali izvenjetrni žolčni vod. Prikazujemo primer anularnega pankreasa, ki je povzročil izvenjetrno zaporo odtoka žolča. Prikaz primera. 46-letna ženska je prišla v urgentno ambulanto zaradi nenadnih bolečin v trebuhu, bruhanja in zlatenice. V zadnjih šestih letih je občasno opazila rumenkasto obarvanje kože, v zadnjem letu pa je občutila napetost v zgornjem delu trebuha, predvsem po mastnih obrokih. Zaključki. Dve ultrazvočni preiskavi, prva pred šestimi meseci, sta pokazali razširitev glavnega izvenjetrnega voda in jetrnih žolčnih izvodil. Vzrok za razširitev je ostal nejasen, tudi po endoskopski ultrazvočni preiskavi. Pri operaciji so našli skoraj popolno zaporo izvenjetrenega žolčnega voda, ki jo je povzročal traček pankreatičnega tkiva.
Keywords: Abnormalities; anomalije; Bile Duct Obstruction, Extrahepatic; Cholangiopancreatography, Endoscopic Retrograde; Holangiopankreatografija endoskopska, retrogradna; Middle Age; Pancreas; Srednja leta; Trebušna slinavka; žolčevod; Žolčevodi, obstrukcija ekstrahepatična