278 Kedaj se po klanji srne meso porabiti? Meso se ne srne precej po klanji na /drobno sekati in prodajati, ampak čez neltaj časa, in sicer goveje čez 24 ur; koštrunovo in svinjsko čez kaiiih 12 ur; telečje in ovčje pa čez kakih 6 ali 8 ur. Letni čas in vreme storita, da se meso da manj ali dalje časa ohraniti. Goveje in prašičje meso se drži poleti komaj 3 dni, pozimi k večemu 6 dni; telečje poleti 2, pozimi 4 dni, koštrunovo poleti 2, pozimi 3 dni. Če meso zaklane živine neutegoma po klanji zmrzne, začne precej, ko odjenja hudi mraz, gnjiti; zmrznjeno meso je ohlapno, mehko in slabo. V deževnem in soparnem vremenu meso gnjije hitreje. Najboljše mesto, kjer se meso hrani, je suh, hladen, čeden in zračen kraj; v nesnažnem hraaišči, kjer je spriden zrak, ali v temnih in pretuhnjenih kotih kmalu gnjije; če se pa obeša pred hiše na ceste, ga oskrunijo prah, blato in muhe. Tudi je treba dobro paziti, kedaj da je živina za klanje najbolj godna. Utrujena, od daleč prignana in vroča živina ni za klanje; preden se zakolje, se mota dobro odpočiti, sicer ostane meso trdo in rado gnjije. Zaklanemu živinčetu mora kri čisto odteči in kedar se razseka meso, se mora hraniti čedno, ker snažno meso ostane več časa dobro.