Operacija zamenjave kalcificirane intraokularne leče - Preskar, Peter (Zdravniški vestnik, 2005)
Izvleček. Opisujemo klinične značilnosti kalcifikacije hidrofilnih intraokularnih leč (IOL) ter predstavljamo operativno tehniko zamenjave. Metode. V raziskavo je bilo vključenih 94 bolnikov (100 oči), pri katerih je bila opravljena operacija zamenjave motne IOL Hydroview. Operacije so bile narejene v Splošni bolnišnici Novo mesto med februarjem 2002 in septembrom 2004. Povzeli smo spremljajoče očesne in sistemske bolezni, opisali smo operativno tehniko, zaplete ter spremembo v vidni ostrini. Odstranjene IOL smoposlali na analizo. Rezultati. Zamenjali smo 99 kalcificiranih leč s hidrofobnimi akrilnimi lečami. V 88 primerih smo IOL vstavili v kapsularno vrečko, v enajstih pa v sulkus. V enem primeru leče nismo vstavili. Povprečen čas med fakoemulzifikacijo in zamenjavo IOL je bilo 34,9 meseca. Vid se je v povprečju izboljšal za 3,8 Snellenovih vrstic. Analiza odstranjenih leč je pokazala kalcifikacijo kot vzrok za zamotnitev IOL. Zaključki. Operacija zamenjave motne intraokularne leče je uspešna in varna. Pri večini bolnikov seostrina vida po posegu izboljša, stopnja izboljšanja pa je odvisna od morebitnih spremljajočih očesnih bolezni.
Keywords: kirurško zdravljenje; leča; Leče intraokularne; Lenses, Intraocular; oftalmologija; Ponovna operacija; Reoperation; siva mrena; zamenjava