Povezava med bolnikom in medicinsko električno opremo - primer neželenih defibrilatorskih tokov - Križmarić, Miljenko (Obzornik zdravstvene nege, 2011)
Med zdravljenjem bolnika pogosto uporabljamo medicinsko električno opremo, ki ima izvor energije v zunanjem električnem omrežju. Pri stiku bolnika s temi aparati obstaja tveganje električnega udara, zato pri takšnih povezavah veljajo posebna pravila, ki jih opisujemo v prispevku. Neustrezna uporaba aparatov lahko v primeru potrebne defibrilacije vodi k neželenim tokovom, ki ne tečejo skozi srce in zato zmanjšajo možnost preživetja. Opozarjamo, da moramo med defibrilacijo bolnika odklopiti od neustrezne električne opreme.
Keywords: defibrilatorji; medical device; medicinski pripomočki; oprema; therapy; zdravljenje