Ali lahko z modeli napovemo usodo zdravila v telesu in optimiramo zdravljenje? - Bogataj, Marija (Farmacevtski vestnik, 2020)
V pričujočem članku sledimo poteku farmakokinetičnih procesov: sproščanje, absorpcija, porazdeljevanje, metabolizem in izločanje. Za ponazarjanje teh procesov uporabljamo različne modele. Najprej opisujemo modele za vrednotenje procesov sproščanja in modele za vrednotenje absorpcije oz. permeabilnosti in vitro. Na osnovi tako pridobljenih informacij lahko učinkovine razvrstimo v ustrezen razred biofarmacevtskega klasifikacijskega sistema in predvidimo obseg absorpcije. Sledijo modeli za vrednotenje metabolizma in na koncu predstavitev področja farmakokinetično-farmakodinamičnega modeliranja. Osnovni namen proučevanja farmakokinetičnih procesov je optimizacija farmakoterapije bolnikov, ki jo v klinični praksi lahko nadgradimo s storitvami klinične farmacije.
Keywords: bioanalitika; biofarmacija; farmakokinetični procesi; Farmakokinetika; Klinična farmacija; modeli; procesi sproščanja