Locuciones verbales con clítico en espanol del tipo dársela - García-Page, Mario (Verba hispanica, 2010)
Osrednji cilj tega članka je osvetliti posebno skupino glagolskih besednih zvez v spanščini, katerih del je naslonska oblika zaimka v tožilniku za ženski spol z nedoločno referenco (dársela, dinarla o pirárselas). Gre za eno izmed najbolj značilnih idiosinkratskih elementov spanske frazeologije, kajti zdi se, da ne obstaja vzporednica v drugih naravnih jezikih. Deskriptivna študija je razdeljena na tri dele: v prvem delu se predstavi predmet raziskave v povezavi z drugimi aspekti španske frazeologije: proliferacija ženskih oblik (a la larga, a tontas y a locas, itd.), obstoj besednih zvez z drugimi naslonskimi oblikami zaimkov (ponerse las botas, comerse el coco, itd.). Drugi, osrednji del je namenjen študiji tako formalnih kot semantičnih vidikov besednih zvez z naslonsko obliko zaimka la, las: predstavijo se osnovne sintaktične strukture, diakritična vrednost morfema za število; primeri istozvočnic, itd. V tretjem delu so povzeti osrednji zaključki raziskave.
Keywords: Spanish; španščina; osebni zaimki; frazeografija; oblikoslovje; morfologija