J. J. Thomsonovo raziskovanje "negativnih in pozitivnih žarkov" - Južnič, Stanislav (Vakuumist, 2001)
Opisujemo raziskovalna prizadevanja J. J. Thomsona, slovitega direktorja Cavendishovega laboratorija, predvsem njegov najbolj odmeven dosežek, "odkritje" elektrona. Raziskujemo dosežke, ki so Thomsona vtisnila v spomin poznejšim rodovom kot "odkritelja" elektrona. Opisujemo tudi Thomsonova raziskovanja "pozitivnih žarkov" in odmeve njegovih odkritij med slovenskimi sodobniki.
Keywords: Thomson, Joseph John, 1856-1940; elektroni; pozitivni žarki; katodni žarki; negativni žarki; biografije; fiziki