132 Mnogovrstne novice, * Denarne 'potrebščine za armado na Ruskem, Fran-coskem , Nemškem in Avstrijsko-Ogerskem našteva v vojaških zadevah dobro poduČeni časnik „Wehrzeitg." tako-le : V letu 1874 so znašale potrebščine za armado na Ruskem 303 milijone, na Francoskem 276 milijonov, v Nemčiji 196 milijonov, na Avstrijskem pa 98 milijonov. Za hrano vsacega vojaka obrne Francoska počez leto in dan 478 gold., Nemčija 447 gold., Rusija 412 gold., Avstrijsko-Ogerska pa 346 gold. V mirnih časih šteje Ruska armada 663.000, Francoska 460.000, Nemčija 438.000 in Avstrijsko-Ogerska 247.000 vojakov. Generalov v službi ima Ruska 336, Francoska 325, Nemčija 296, Avstrijsko-Ogerska pa 208. Število druzih oficirjev znaša na Ruskem 25.652, na Francoskem 25.103, v Nemčiji 18.887, v Avstriji pa 13.644. Večih topov (kanonov) ima Ruska čez 2768, Nemčija 2472, Francoska 1796, Avstrija pa 1616. Konj ima Francoska 99.300, Nemčija 96.800, Ruska 88 200, Avstrija pa 46.000. Cena nakupa enega konja znaša na Francoskem 352 gold., v Nemčiji 330 gold., v Avstriji pa samo 220 gold. Kedar se začne o vojakih veliko govoriti in pisati, vojska menda ni daleč. * Vsakoletne vojaške vaje brambovcev imajo letos po ukazu vojaškega ministerstva biti po končani žetvi, v takih krajih pa, kjer imajo nograde, naj se, kolikor mogoče, ozir jemlje na trgatev (bendimo). Te vaje imajo trajati 3 tedne. * Na visoki soli za kmetijstvo na Dunaji je 11 rednih profesorjev, 3 pa so izvanredni, tako imenovanih docentov, ki nimajo stalne plače, je 13, 1 adjunkt, 3 učitelji in 9 asistentov. — Ali je pač dejanska korist te pred malo leti ustanovljene visoke šole tolika, ko-likošni so stroški te šole? * Blizo Novega Jorka v severni Ameriki ima nek trgovec zelo dobro kupčijo s tem, da ohranjuje (kon-servira) najžlahnejša ribja plemena. Prvo nadstropje njegove trgovinske hiše je velikanska ledenica, katero dele dvojnate cinkaste stene v tri predele; sleherni teh predelov je zopet razdeljen v dva razdelka. Z druzega nadstropja se prostori med stenami polnijo z namletim ledom in soljo, in sicer je naprava uredjena tako, da se lahko vsak prostor posebej uhladi. Očiščene in iztrebljene ribe se v skladih devajo v lončene ponve, in med vsako vrsto se potrese ledu in soli. Tako se puste ribe, dokler popolnoma ne zmrznejo; potem pa se obesijo v gori omenjene ledenične prostore, kjer se tako strdijo, da so trde kakor led ali železne palice. Take se dado hraniti leto in dan in ostanejo tako frišne in okusne, kakor da so se ravnokar vjele. 133