Soilless greenhouse cultivation - Rezaei, Mansoureh (Acta agriculturae Slovenica, 2024)
Naraščajoče pomanjkanje orne zemlje in neugodne vremenske razmere so povzročile, da se številne gojene rastline, še posebej zdravilne zdravilne rastline, gojijo v različnih načinih brez tal. V tej raziskavi je bilo preučevano gojenje ingverja v rastlinjaku v loncih. Poskus je bil zasnovan kot popolni naključni 2 × 3 faktorski poskus s tremi ponovitvami. Obravnavanja so obsegala dve velikosti loncev (10 l in 20 l) in tri vrste substrata in sicer pesek, perlit in mešanico peska in perlite v razmerju 1:1. Rezultati so pokazali, da je bila interakcija med obravnavanji z izjemo listne površine in vsebnosti natrija v koreniki značilna za večino lastnosti. Največja suha masa korenike (58,13 ± 2,05) in vsebnost suhe snovi v njej (43,68 ± 1,19) sta bili ugotovljeni v večjih loncih, ki so vsebovali mešanico substratov. Ugotovljena je bila tudi značilna pozitivna povezava med listno površino in nekaterimi pomembnimi lastnostmi kot sta suha masa korenike (0,48) in vsebnostjo suhe snovi v njej (0,58). Rezultati raziskave so potrdili, da je potrebno upoštevati najprimernejšo velikost loncev in sestavo substrata (20 l-lonci in mešanica substrata), če hočemo doseči največji pridelek sveže mase korenik, to je do 133,5 ± 7,94 g.
Keywords: culture medium; gojitveni medij; ingver; perlit; perlite; pesek; sand; zaščiten prostor