Razvoj majev in mlajev na Slovenskem - Makarovič, Gorazd (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2008)
Razprava obravnava vprašanja: kaj so maji, mlaji in jurjevanja; kdaj so se pojavili; v katere prebivalstvene skupine so sodile te kulturne prvine; kakšni so bili njihovi pomeni in razvoj.
Keywords: ethnology; etnologija; floklore; mazpoles; Slovenci; Slovenes; Green George; letne šege; jurjevo; mythological school; jurjevanje; maji; Mayan Civilization; mlaji; zgodovinski pregled; kurenti