Kulturna in družbena angažiranost v kontekstu digitaliziranega vsakdana - Oblak Črnič, Tanja (Družboslovne razprave, 2018)
V prispevku proučujemo, v kakšnem razmerju je pozicioniranost kulture v vsakdanjem življenju mladih z njihovo medijsko potrošnjo in civilno-družbeno angažiranostjo ter kako v ta razmerja vstopajo digitalni mediji. Analiza povezanosti kulturne participacije z družbeno in politično angažiranostjo je pokazala zmote univerzalističnega razumevanja mladih. Rezultati spletne anketne raziskave, izvedene na vzorcu 793 mladih v Mestni občini Ljubljana, kažejo distinktivne kategorije kulturne vključenosti: največjo skupino predstavlja apolitična in iz kulturnih dogodkov izključena mladina, medtem ko se zdijo družbeno in politično vsestransko angažirani t. i. kulturni (so)ustvarjalci.
Keywords: Culture; Digital media; Družbena aktivnost; Elektronski mediji; Everyday life; Kultura; Mladina; Political participation; Politična participacija; Social engagement; Vsakdanje življenje; Youth