Primerjava odprte nenapetostne in laparoskopske hernioplastike - Černi, Igor (Endoskopska revija, 2005)
Izhodišča. Glavna slabost klasične hernioplastike po Bassiniju je nasilno približevanje tkiv, ki ustvarja napetost v povezavi. Posledice so večje pooperativne bolečine, daljša hospitalizacija, kasnejša povrnitev telesne dejavnosti in pogostejši recidiv. Nenapetostne metode so prinesle veliko prednost, predvsem v zmanjševanju napetosti med tkivi, kar se pokaže tudi v manjši pooperativni bolečini, porabi analgetikov, hitrejši povrnitvi telesne dejavnosti in manjšem deležu recidivov. Nenapetostne metode delimo na odprte (Trabucco) in zaprte - endoskopske (TAPP, TEP). Prednosti in slabosti odprte in zaprte hernioplastike prikazujemo tudi v naši raziskavi. Bolniki in metode.V obdobju 1999 - 2000 smo endoskopsko operirali 28 bolnikov, 24 (85,7%)od teh je bilo moških, 4 (14,3%) pa ženske. V istem obdobju smo operirali z odprto nenapetostno metodo 432 bolnikov, 388 (84,9%) moških in 44 (10,2%) žensk. Povprečna starost bolnikov, operiranih z laparoskopsko metodo, je bila 55 let, z odprto nenapetostno metodo pa 52 let. Operirane metode smo primerjali po naslednjih merilih: trajanje operativnega posega, čas hospitalizacije, pooperativna bolečina, poraba analgetikov, število recidivov,normalna povrnitev telesne dejavnosti, zapleti. Bolnike smo pregledali prvi mesec, šest mesecev, eno leto in pet let po operaciji. Rezultati. Čas trajanja operativnega posega je pri laparoskopski hernioplastiki statistično značilno daljši od odprte nenapetostne metode, ni pa statistične značilne razlike v času hospitalizacije. Obstaja statistično značilna razlika v korist laparoskopske metode v hitrejši povrnitvi normalne telesne dejavnosti, manjši porabi analgetikov prve tri dni po operaciji in v manjši jakosti pooperativne bolečine po lestvici VAS. Pri kontrolnem pregledu po petih letih smo pri obeh metodah ugotovili 1 (3,6%) recidiv, ni pa bistvenerazlike v normalni telesni dejavnosti pri bolnikih. (Izvleček skrajšanna 2000 znakov)
Keywords: Bolečina pooperativna; Hernia, Inguinal; Hernija ingvinalna; Surgery; Hospitalizacija, trajanje; Laparoscopy; Laparoskopija; Length Of Stay; Pain, Postoperative; Zdravljenje, izid; Treatment Outcome; kila; kirurško zdravljenje; hernioplastika; laparoskopska kirurgija