Ohlajanje s sevanjem - Klančnik Kunstelj, Maj Leandro (Matrika, 2022)
Vse večji vpliv podnebnih sprememb na okolje podaja zahtevo po energetsko učinkovitejših hladilnih sistemih. V zadnjih letih je vedno pogostejši predmet raziskav ohlajanje s sevanjem; predvsem zato, ker dopušča oddajanje toplote z zemeljskega površja v hladni Kozmos brez potrebe po dovajanju energije. V prvem delu članka so predstavljeni zakoni, ki določajo termodinamiko seval v naravi. Z njihovo pomočjo so opredeljeni in matematično opisani vplivi tipične okolice na telo na zemeljskem površju. V nadaljevanju je predstavljen teoretičen model sevalnega hladilnega sistema, na osnovah katerega deluje večina obstoječih projektov, v zadnjem delu članka pa so postavljeni pod drobnogled še dosežki in inovacije raziskav na področju ohlajanja s sevanjem.
Keywords: cooling; cooling systems; Earth surface; hladilni sistemi; ohlajanje; radiation; sevanje; termodinamika; thermodynamics; Zemljino površje