Vpliv histeroskopske odstranitve pregrade maternice na zanositev in nosečnost - Ban, Helena (Medicinski razgledi, 1997)
Pregrada v maternici je ena od razvojnih nepravilnosti maternice, ki povzroča največ težav Pogosto je vzrok spontanim splavom, prezgodnjim porodom, nepravilni legi ploda v maternici, zastoju rasti ali celo smrti ploda v maternici. V zadnjih letih se je za odstranitev pregrade v maternici začela uporabljati histeroskopska resekcija. V raziskavi smo želeli ugotoviti, ali histeroskopska resekcija pregrade v maternici (HRPM) spremeni zmožnost zanositve v skupini žensk, ki so imele pred HRPM spontane splave, ter v skupini predhodno neplodnih žensk. Pri tistih, ki so po HRPM zanosile, smo želeli ugotoviti, ali se potek in izid nosečnosti ter poroda razlikuje od nosečnosti in poroda žensk, ki nimajo prirojenih nepravilnosti matemice. Raziskava je bila retrospektivna. Vanjo smo vključili 85 žensk, pri katerih jebila med 15.2.1993 in 30. 6.1995 na Ginekološki kliniki v Ljubljani narejenahisteroskopska resekcija pregrade v maternici. 94 % žensk s predhodnimi spontanimi splavi in 55 % predhodno neplodnih žensk je zanosilo v 12 do 24 mesecih po HRPM. Skupaj je bilo 47 nosečnosti. Enaindvajset (45 a/o) žensk je rodilo ob roku, dve (4 %) sta imeli prezgodnji porod, šest (13 %) žensk je spontano splavilo, tri (6 %) pa so zanosile izvenmaternično. V času raziskave je bilo 15 (32 %) nosečnosti še v teku. V zapletih v nosečnosti ni bilo razlik med študijsko in kontrolno skupino 46 žensk iz normalne populacije. Med skupinama ni bilo razlik v deležu carskih rezov. Vsi porodi poHRPM so bili v glavični vstavi. Med novorojenčki študijske in kontrolne skupine ni bilo razlik v porodni teži, ocenah po Apgarjevi in drugih perinatalnih kazalcih. Raziskava je pokazala, da HRPM ne spremeni sposobnosti zanositve pri ženskah, ki so imele spotnane splave. Pri neplodnih ženskah, ki so imele spotanen splave. Pri neplodnih ženskah na zanositve vpliva ugodno. HRPM izboljša izid nosečnosti ter omogoči ženski normalen potek nosečnosti ternormalen potek in izid poroda.
Keywords: ginekologija; Uterus; maternica; Abnormalities; anomalije; Surgery; Hysteroscopy; kirurgija; Adverse effects; Abortion, habitual; Pregnancy; Labor