Assessment of human exposure to electric and magnetic fields near transmission lines using FEMM - Glushica, Bojan (JET on-line, 2023)
Intenzivnost električnih in magnetnih polj ELF v bližini daljnovodov je še posebej zanimiva za študije, ki so povezane z zaščito okolja in opreme. Uporabo numeričnih orodij lahko štejemo kot najučinkovitejšo metodo za njihovo ocenjevanje. V članku podamo prikaz numerično izračunanega električnega in magnetnega polja v bližini različnih konfiguracij visokonapetostnih daljnovodov z uporabo odprtokodne programske opreme FEMM 4.2. Izračunana elektromagnetna polja nato primerjamo z referenčnimi ravnmi, ki so povezane z izpostavljenostjo človeka elektromagnetnim poljem. Na koncu potrdimo natančnost uporabljene metode s podanimi numerično izračunanimi in merilnimi rezultati.
Keywords: daljnovodi; electric field; electromagnetic computation; električno polje; elektromagnetno računanje; finite elements method; magnetic field; magnetno polje; metoda končnih elementov; transmission lines