Vid nedonošenčkov - Stirn-Kranjc, Branka (Zdravniški vestnik, 2002)
Izhodišča. Boljša obporodna oskrba je povečala preživetje tudi zelo nezrelih nedonošenčkov. Kjub temu je nedonošenost še povezana s slabovidnostjo ali slepoto z 10 do 18-odstotnim deležem med slepimi in slabovidnimi. Za oceno izida vidne funkcije nedonošenčkov, rojenih v ljubljanski porodnišnici, smo naredili analizo za nedonošenčke, rojene v obdobju 1990-1999. Metode. Podan jeoftalmološki pogled na nedonošenost in z njo povezane težave. Napravljena jeretrospektivna študija na podlagi podatkov Kliničnega oddelka za perinatologijo ljubljanske porodnišnice in oftalmoloških pregledov pri odkrivanju retinopatije nedonošenčka (ROP), njenem zdravljenju in sledenju razvoja vida. V zadnjih desetih letih smo pregledali preko 1300 nedonošenčkov,analiza pa zajema 594 nedonošenčkov, rojenih s porodno težo =< 1500 g in gestacijsko starostjo s =< 30 tednov, ki smo jih oftalmološko spremljali vsaj eno leto, povprečno pa 3 leta in pol. Povezavo z ROP oziroma vidno okvaro smo iskali glede na spol, gestacijsko starost, porodno težo, umetno ventilacijo, izmenjalno krvno transfuzijo, kronično pljučno bolezen, hialinsko-membransko bolezen pljuč, sepso, intraventrikularno krvavitev, hiperbilirubinemijo. Rezultati. Preživetje živorojenih novorojencev s porodno težo =< 1500 g in gestacijsko starostjo =< 30 tednov za ljubljansko porodnišnico v obdobju 1990-1999 je bilo 65-87% (povprečno 77,3%). ROP, stadij1,2 smo ugotovili pri 33 otrocih s porodno težo pod 900 g in pri 10 s porodno težo 900-1200 g (skupaj v 8%). ROP, stadij 3-5 (z ali brez "plus disease") je imelo 7 otrok (pod 6%). Mrežnico smo kriokoagulirali ali fotokoagulirali (argon laser) pri 6 otrocih, pri 1 je bil napravljen vitreoretinalni poseg (funkcionalno neuspešen). V analizirani skupini so oslepeli (vidna ostrina < 0.05) 4 otroci (pod 1%), vsi so preboleli sepso. (Izvleček skrajšan pri 2000 znakih).
Keywords: baby; Diagnosis; Dojenček; Gestacijska starost; Gestational age; Infant; Infant, premature; motnje; Nedonošenček; nedonošenčki; oftalmologija; Retinopathy of prematurity; Retinopatija pri nedonošenčkih; Retrospective studies; Retrospektivne študije; vid; Vid, motnje; Vid, ostrina; Vision disorders; Visual acuity