Karst regional parks in Slovenia and their ecological problems - Habe, France (Acta carsologica, 1995)
Slovenski kras je najbolj onesnažen del Dinarskega krasa. Vedno gostejša urbanizacija, naraščajoča industrija in nove ceste onesnažujejo kraško površje, podzemeljski svet in predvsem bogate kraške vode. V italijanski dobi in za nove Jugoslavije je tod na razdalji dobrih 50 km zraslo na desetine kasarn. Že pred četrt stoletja se je pojavila pobuda za ustanovitev kraških parkov (regijski park Kras in Notranjski regijski park), ki naj bi preprečevala vedno hujše onesnaženje.
Keywords: ecology; ekologija; environmental protection; Inner Carniola; kras (geologija); Notranjska; Slovenia; Slovenija; varstvo okolja