Alkohol, agresija in nasilje - Škrila Čuš, Darja (Zdravniški vestnik, 2005)
Izhodišča. Odnos med uživanjem alkohola in agresijo je znan že dolgo, a šele vzadnjih 25 letih potekajo sistematične raziskave, ki prispevajo k razumevanjuvzročne osnove za ta odnos in procesov v ozadju tega odnosa. V članku so na kratko razloženi potencialni mehanizmi, preko katerih alkohol vpliva na vedenje. Opisano je, kako je z agresijo pri osebah, odvisnih od alkohola, kakšna je povezava med antisocialno oz. disocialno osebnostno motnjo, alkoholom in agresijo, nato pa so prikazane oblike agresije oz. nasilja, ki so pogosto storjene pod vplivom alkohola, kot so nasilje med partnerjerna, spolno nasilje, zloraba otrok, kriminal, prometne nesreče. Zaključki. Izsledke raziskav je mogoče uporabiti tudi za preprečevanje in zdravljenje z alkoholom povezane agresije.
Keywords: aggressiveness; agresivnost; Alcoholism; alkohol; Alkoholizem; Antisocial Personality Disorder; Antisocialna, osebnostna motnja; Child Abuse; Družina; Family; Nasilje; Otrok, zloraba; Violence