Določanje poti orodja površin nepravilnih oblik z zlepki - Bey, Mohamed (Strojniški vestnik, 2007)
Deli nepravilnih oblik, ki se uporabljajo pri načrtovanju in izdelavi kalupov, matric in aerodinamičnih oblik itn., so izdelani na 3-osnih ali 5-osnih frezalnih strojih. Pri običajnem postopku določanja poti površin nepravilnih oblik so gibi orodja izraženi z linearno interpolacijo. S to metodo interpolacije so teoretične krivulje lege orodja aproksimirane z lomljenimi črtami. Gibi orodja so posledično prekinjeni v dotikališčih in v krivinah, kar povzroča vibracije in posledično vpliva na končno obdelano površino. Z razvojem RK interpolatorjev, ki sprejemajo zlepke, je še ugodneje, če jih tudi uporabljajo. Pri našem delu o NURBS površinah izdelanih s strategijo paralelnih ravnin na 3-osnih RK frezalnih strojih smo avtomatizirali določanje poti orodja z zlepki z določitvijo najmanjšega števila nadzornih točk, ki podajajo najboljšo aproksimacijo različnih položajev orodja.
Keywords: modeliranje; površine; oblike; strategija vzporednih ravnin; aproksimacija; zlepki