USPEH DELOVNE ZADRUGE V GAJDOBRI Znano je, da zemlj.išče in podnebni po-goji Vojrrodine naso ugadtri za uspešno pnd&lovaoje krompirja in za doseganje velikili prid^lkov pri tej kmetijski kul-turi. L. 1553, ki je •bilo v VoJTodini eno najbolj rodovitnih, je znašal poviprečna pridelek krompirja 82 stotov na ha. Letos pa so števjlna gospodarstva dosegla znat-ne pridelke krompirja, nckatera pa so realizi rala tudi za vojvodiinske razrucre velik pridelek. Kmečka delovoa zadruga v Gajdobri je na primer na površirvj 9 oralov pridel-ala po 14? stotov na oral ali 255 stotov na ha. Ta pridelek so dosegli tako, da so iz-vajalii vse agrotehnične ukrepe tako ob setvi kakor tudi ob negovanju med rast-jo. Najprej so jeseni pred globokim ora-njem raztrosili približno 25 voz hlevske-ga gnoja na oral. Nato so jrnoj zaorali 23 do 25 cm globoko. Spoinladi so marca kultivirali jeseni globoko preorano zpni-ljo in raztrosili približno 300 kg umet^nh gnojil na oral. V tako pripravljeno zem-ljo so konec marca posadili krompir — popolnorna zdrave velike in nepoškodo-vane gomolje. Prerl saditvijo so senuMiski krompir ja-rovizirali. klace pa so bile dolge dva do tri centimetre. To je eden izmed zelo važ-nih ukrepov. s katerim je mngoče vpli-vati na povečanje-pridelka. Pred samo sadetvijo so krompir razrezali po dolgprn in na rsaki polovici pn«stili čim več očesc, Saditev so opravili s >Fergusono\rirnf sa-dilnskom.- Ko je krompir pognal, je bila razdalja niod grmi popolnoma primerna. Pravočas-no so ga med rrstami opleli, nato pa ročno floboko okopali. Potem so ga en-krat osuli. S tem so bila končana vsa de!a v zvezi s SPtvijo in nepo nasada. Rezul-tat vložcnega tnida je bil: za vojvodin-ske razmere velik nevsakdanji pridelek!" M. R.