Potenciali fotografij, posnetih s pametnim telefonom, za izmero prostovoljnih geografskih informacij - Triglav Čekada, Mihaela (Geografski vestnik, 2021)
V članku so predstavljene posebnosti fotografij, posnetih s pametnimi telefoni in njihov potencial za zbiranje prostovoljnih geografskih informacij. Ločljivost in jasnost fotografij, posnetih s pametnim telefonom, je danes že enakovredna fotografijam posnetih s kompaktnimi digitalnimi fotoaparati, hkrati pa omogočajo sprotno shranjevanje lokacije fotografiranja. Na primeru obdelave posamezne fotografije s pomočjo interaktivne orientacije, so te prednosti ovrednotene z vidika njihovega potenciala za fotogrametrični zajem, ob ažuriranju topografskih kart. Kljub dobrim potencialom, pa na koncu obseg zornega polja fotografije odloča o tem ali bomo iz take fotografije lahko izmerili merske 3R-prostorske podatke.
Keywords: fotografije; fotogrametrija; geodezija; interactive orientation of images; kartografija; pametni telefoni; photogrammetry; smartphone images; topographic changes; volunteered geographic information