Angelos Baš Obiranje hmelja na kmečkih posestvih v Savinjski dolini j Slika 1. Obiranje hmelja (v dvajsetih letih) 72 Angclos Baš Pridelovanje hmelja v Savinjski dolini izvira iz druge polovice 19. stoletja. Prvi neuspešni poskusi segajo v petdeseta leta 19. stoletja, in sicer s hmeljem iz če- škega Žatca, medtem ko so 1870 na posestvu graščine Novo Celje začeli saditi württemberski (tettnanški) hmelj, ki se je dobro obnesel.i Ta letnica šteje za zače- tek trajne gojitve hmelja v Savinjski dolini. Graščinski oskrbnik Josef Bilger je nato kljub prepovedi kneza Salma dal hmeljske sadike žalskemu posestniku Janezu Hausenbichierju, in ta si je 1876 uredil svoje hmeljišče.2 To sta bila zgleda, ki sta vlekla, vendar spočetka še ne v večjem obsegu. Predvsem so sledila veleposestva, zakaj za kmeta so bile investicije za hmeljske nasade visoke, vrh tega pa »ni imel pravega zaupanja v novo kulturo. Šele visoke hmeljske cene I. 1882 so pospešile razvoj hmeljarstva tudi med kmeti«, zlasti pa še to, da sta 1886 Janez Hausen- bichler in Kari von Haupt, lastnik graščine Štrovsnek pri Gomilskem, vpeljala v Savinjsko dolino angleški hmelj golding, ki se je za to ozemlje izkazal kot naj- ustreznejša vrsta hmelja in bil odlične kakovosti.^ Odtlej so pridelovali württem- berski [tettnanški) hmelj na redkejših nasadih.'' Če vemo, da je v t. im. jedru hmeljarstva, se pravi na ozemlju med Vranskim, Levcem in Letušem hmelj dajal kmetu najmanj 70 do 80 «/o vseh dohodkov^ ali, če povemo to še drugače, da je postal hmelj na navedenem ozemlju »podlaga go- spodarskega obstoja tamkajšnjih kmetovalcev,« je pač nedvomno, da se etnološka obravnava hmeljarstva v dobršni meri enači z vso etnološko obravnavo tega ob- močja. Pričujoče vrstice, ki skušajo obdelati obiranje na kmečkih posestvih, so prispevek k tej obravnavi. Temeljni razvoj hmeljarstva v Savinjski dolini in njegova tehnična stran se pona- šata z zadostnimi osvetlitvami.' Zastran teh vprašanj preostaja etnologu (ne glede na to, kako opredeljuje predmet svoje vede) samo še, da sestavi o njih dovolj jasen povzetek. Pač pa so za etnologa odprta vsa druga vprašanja, ki zadevajo tukajšnje hmeljarstvo. — Hmeljarstvo (ki pomeni na Slovenskem prvi primer, da je neki kmetijski pridelek namenjen edinole prodaji, ne lastni porabi) je »naša najintenzivnejša poljedelska panoga«, pomembna po veliki intenzivnosti in »visoki vrednosti pridelka, ki jo dosega na razmeroma majhni površini obdelane zemlje«. ' F. Baš, Hmeljarstvo v Savinjski dolini. Geografski vestnik I, Ljubljana 1925, str. 42; V. Sa- dar, Hmeljarstvo, Maribor 1928, str. 3; R. Vrečar, Savinjska dolina, Žalec 1930, str. 223; L. Kač, Savinjski golding. Savinjski zbornik, Celje 1959, str. 248; L. Cukala, Problematika hmeljskega trga. Celjski zbornik 1965, Celje 1965, str. 94; J. Orožen, Preteklost Savinjske doline od davnih do današnjih dni. Savinjski zbornik, Celje 1965, str. 394. 2 R. Vrečer, na nav. mestu; L. Kač, na nav. mestu; L. Cukala, na nav. mestu; J. Orožen, na nav. mestu; J. Slokan, Berilo o hmelju. Celjski zbornik 1965, Celje 1965, str. 57. a F. Baš, nav. delo, str. 42 d; V. Sadar, nav. delo, str. 4; L. Kač, na nav. mestu, L. Cukala, na nav. mestu; V. Valenčič, Hmeljarstvo, Gospodarska in družbena zgodovina Slovencev, Zgodovina agrarnih panog I [Agrarno gospodarstvo), Ljubljana 1970, str. 314, " F. Baš, nav. delo, str. 42; V. Valenčič, na nav. mestu. F. Baš, nav. delo, str. 44. " V. Valenčič, na nav. mestu; gl. o tem tudi J. Dolinar, Hmeljarstvo, Za izboljšanje življenj- skih pogojev našega kmetijstva. Poročilo o kmetijski anketi, ki se je vršila pri kralj, banski upravi dravske banovine v Ljubljani v dneh 30. maja do 30. junija 1938 II, Ljubljana 1939, str. 202. ' Gl. o tem J. Slokan, Kratek oris hmeljarstva na slovenskem ozemlju, XIX. kongres E.H.B. Ljubljana 7.—10. VIII. 69, Ljubljana 1969, str. 3—38; isti. Bibliografija, prav tam, str. 91—93. » V. Valenčič, nav. delo, str. 311, 315. Obiranje hmelja na kmečkih posestvih v Savinjski dotini 73 Ta kultura terja danes 3700 do 5000 delovnih ur na leto na ha" (precej več ko vinska trta'"), tega pa kmet s svojo družino in posli ne zmore sam. Ker gre od vseh zadevnih del največ ur, t. j. 50 do 70"/o", za obiranje, prihajajo sezonski delavci»^ predvsem na to delo'^ (v petdesetih letih jih je bilo na kmečkih posestvih tudi okoli 20.000 na leto). Temu delu so namenjena spodnja izvajanja; toda ne toliko samemu obiranju kolikor zlasti celotnemu življenju, ki je povezano s tem delom. O sami izvedbi obiranja se nam zdi potrebno povedati zgolj naslednje. Sporočena sta dva načina obiranja. Pri prvem, ki je bil dosti pogostejši in ki je v zadnjih desetletjih praviloma tudi edini način obiranja hmelja, se hmeljevka izruje z mačkom, položi na križ, nato pa se potrgajo s trte hmeljevi storžki; pri drugem načinu se sname trta s hmeljev- ke, potegne na tla in se tako storžki oberejo z nje.'^ Obrane storžke meče vsak v svojo košaro, to pa stresa v svojo vrečo. Na žičnicah obirajo hmelj tako, da sna- mejo žico s trto, ki jo potem ovijejo okoli hmeljevke, to pa položijo na križ; nato ravnajo tako, kakor je bilo opisano. Hmeljar prihaja po večkrat na dan na njivo po hmelj; vsakemu zmeri, koliko je nabral, in odvaža hmelj v koših domov, v sušil- nico.'^ Smukajo, se pravi hmeljevke ločujejo od hmeljevine, navadno po končanem obiranju ali pa potem, ko so obrali hmelj na eni od parcel. (Pričujoči spis"' ne načenja obiranja hmelja na nekdanjih veleposestvih, ker o tem nimamo zadostnih podatkov, kakor tudi ne obiranja na zemlji, ki je danes v druž- " L. Cetina, Obiranje hmelja s strojem, Celjski zbornik 1962, Celje 1962, sti-. 117. V. Valenčič, nav. delo, str. 311. " L. Cetina, na nav. mestu. Gl. o tem F. Uratnik, Poljedeljsko delavstvo v Sloveniji, v: H. Maister — F. Uratnik, So- cialni problemi slovenske vasi II, Ljubljana 1938, str. 8. Prihajajo, vendar v vse manjšem številu, tudi k okopavanju hmelja in postavljanju hme- Ijevk; o tem tudi M. Žagar, Savinjska dolina in hmelj, Celjski zbornik 1957, Celje 1957, str. 13. Nadrobneje o tem J. O. (Josip Orel), Podiik v hmeljoreji, Novice kmetijskih, obertnijskih in narodnih reči XI, Ljubljana 1853 (navedeno po: J. Slokan, Berilo o hmelju, str. 47 d); E. K. (Ernest Kramer), Kako se prideluje pravi hmelj, Novice gospodarske, obrt- niške in narodne XL, Ljubljana 1882 (navedeno po: J. Slokan, Berilo o hmelju, str, 66); J. Hausenbichier, Navod o hmeljariji, Ljubljana 1882, str. 13 d; Hmeljarstvo (izdala in založila delegacija proizvajalcev čilskega solitra), Beograd 1925, str. 35 d; J. Teržan, Poučnik o gajenju hmelja, Beograd 1927, str. 34 d; V. Sadar, nav. delo, str. 121 d; L. Kač, Hmeljarstvo v Savinjski dolini. Celjski zbornik 1951, Celje 1951, str. 82; J. Kač, Hmelj, Ljubljana 1951, str. 32 d. G. za vrsto nadrobnih prvin pri obiranju hmelja po drugi svetovni vojni zlasti naslednje članke: (nepodpisano). Pred obiranjem hmelja. Hmeljar Vili, Celje 1953, št. 7, str. 2d; L. Kač, Nasveti za avgust. Hmeljar IX, Celje 1954, št. 8, str. 1; isti. Nasveti za avgust. Hmeljar XI, Celje 1956, št. 8, str. 2; isti. Pred obiranjem hmelja. Hmeljar XIV, 2alec 1959, št. 9, str. 131; K. Kač, Nekaj senčnih strani iz časa obiranja hmelja, Hmeljar X, Celje 1955, št. 10, str. 5; (nepodpisano). Spet je obiranje tu, Hmeljar XIII, Žalec 1958, št. 8, str. 1,3; T. Wagner, Nasveti za avgust, Hmeljar XV, Žalec 1960, št. 8, str. 50; M. Dolinar, Kako obiramo hmelj. Hmeljar XXII, Žalec 1968, št. 8, str. 6. Te vrstice so bile napisane junija in julija 1971, predvsem na podlagi ohranjenega ust- nega izročila, ki pomeni skorajda edini in daleč najpomembnejši vir o obravnavanem vprašanju. Poleg podpisanega sta zbrali zadevna pričevanja Fanči Šarf in Barbara Pie- stenjak-Jemec, kustodinji Slovenskega etnografskega muzeja v Ljubljani, ki se jima za to tudi tukaj zahvaljujem. Bera izvira iz avgusta 1969 in 1970; Fanči Šarf je zbirala to gra- divo obe leti. Barbara Plestenjak-Jemec 1969, pisec teh vrst pa 1970. Spodnja izvajanja segajo torej do 1970. 74 Angelos Baš beni lasti, ker je tu posebej delovno razmerje bistveno drugačno kakor na kmečkih posestvih.") * ft ft 1.a) Najprej so obirali hmelj samo člani hmeljarskih družin in njihovi posli. Po- večini pa so se hmeljski nasadi razmeroma kmalu tolikanj razvili, da je bilo treba dobiti za obiranje dodatno delovno silo. Za čas po 1900 spričuje ohranjeno ustno izročilo, da so bili pri tem drug drugemu v pomoč sosedje, večkrat pa je bilo tudi že drugače: k večjim kmetom so hodili obirat hmelj bližnji bajtarji in tudi manjši kmetje, hkrati pa so prihajali obiralci tudi iz drugih krajev. V letih pred prvo svetovno vojno je na posestvih večjih kmetov obiralo hmelj poleg domačih še po kakih 6 do 8 obiralcev. Na manjših posestvih je bilo obiralcev ustrezno manj; ponekod jih v tej dobi še niso imeli. b) Med svetovnima vojnama je bilo obiralcev več.is Na posestvih večjih kmetov so obirali hmelj večidel samo obiralci," podobno pa je bilo tudi na posestvih " Ko navajam poročevalce, ki so prispevali podatke iz ohranjenega ustnega izročila o obi- ranju hmelja, naj na prvem mestu omenim svojega bratranca Nandeta Baša, kmetijskega tehnika, roj. 1925, Kamence, št. 22, ki mi je sporočil največ pričevanj in mi bil v vse- stransko pomoč pri terenskem delu. Nadalje izvirajo ustrezni podatki ohranjenega ust- nega izročila od naslednjih poročevalcev. — Tabor: Ivan Terglav, hmeljar, roj. 1909, št. 44; Janko Kobale, hmeljar, roj. 1924, št. 15; Gomllsko : Jože Vasle, hmeljar, roj. 1905, št. 75; Dominik Kugler, hmeljar, roj. 1931; št. 80; Trnava: Marija Korun, hmeljarka, roj. 1880, št. 1; Franc Turk, hmeljar, roj. 1900, št. 16; Gl inje: Ivan Koro- šec, hmeljar, roj. 1900, št. 3; Kamence: Anton Fonda, hmeljar, roj. 1917, št. 15; Anton Novak, hmeljar, roj. 1928, št. 19; Pol jče : pok. Jože Omladič, hmeljar, roj. 1892, št. 9; Franc Bošnjak, hmeljar, roj. 1911, št. 10; Jože Rojnik, hmeljar, roj. 1939, št. 8; Topovi je: Ivan Marovt, hmeljar, roj. 1905, št. 20; Breg pri Polzeli: Pongrac Turn- šek, hmeljar, roj. 1905, št. 14; Sp. Gorče: Tilka Rojnik, hmeljarka, roj. 1918, št. 5; Jelka Baš, hmeljarka, roj. 1923, št. 4; B r a s I o v č e : Neža Počaj, upokojenka, roj. 1900, št. 9; Karel Rojšek, hmeljar, roj. 1908, št. 5; Preserje: Vinko Pergar, hmeljar, roj. 1900, št. 14; Franc Kralj, hmeljar, roj. 1910, št. 6; Zg. Gorče: Ivan Vodlak, hmeljar, roj. 1885, št. 9; Franc Sternad, hmeljar, roj. 1898, št. 3; Franc Marolt, hmeljar, roj. 1908, št. 7; Male B r a s I o v č e : Franc Kodre, hmeljar, roj. 1907, št. 20; Rozalija Cilenšek, hmeljarka, roj. 1909, št. 22; Letuš : Štefan Leskovšek, hmeljar, roj. 1885, št. 26. O obravnavanem vprašanju so mimo hmeljarjev poročale tudi obiralke, natančneje, sku- pine obiralk na Gomilskem: pri št. 49 (Ivan Rančigaj), 57 (Alojz Lukman), 58 (Jože Čulk), 60 (Anton Laznik), 67 (Ferdo Orožim), 70 (Franc Praprotnik), 73 (Alojz Jelen). Naposled so mi prispevali marsikatere tehtne podatke o obiranju hmelja savin ski rojaki: moja mama Angela Baš, roj. Krašovec, roj. 1898, Ljubljana, Tabor 10; Jaka S okan, čas- nikar RTV, roj. 1907, Ljubljana, Tavčarjeva 17; Milan Krašovec, tehnični vodja hmeljarne, roj. 1913, Žalec; Milan Natek, asistent Geografskega inštituta pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti, roj. 1933, Ljubljana, Novi trg 4; Lojze Lilija, dipl. ing., roj. 1936, Kombinat Hmezad, Žalec, Gesta žalskega tabora 1; Ludvik Semprimožnik, dipl. ing., roj. 1943, Kombinat Hmezad, Žalec, Cesta žalskega tabora 1. Vsem imenovanim se tudi tukaj zahvaljujem za sodelovanje. 18 Hmeljske površine v Sloveniji so spričo njihovega skrčenja med prvo svetovno vojno obsegale 1923 le 620 ha, nato pa so se razširjale takole: 1924 na 700 ha, 1925 na 1000 ha, 1926 na 1500 ha in 1928 na 2800 ha; 1929 so se zmanjšale na 2500 ha, 1930 na 1400 ha, 1931 na 1200 ha; od 1932 naprej so se zopet močno povečale: L, Cukala, nav. delo, str. 100 d. V Savinjski dolini je bilo med svetovnima vojnama čez 90 % hmeljskih površin v Slo- veniji: L. Kač, Savinjski golding, str. 251; gl. o tem tudi V. Sadar, nav. delo, str. 4 d; J. Teržan, Monografija kulture hmelja u kraljevini S. H. S., Beograd 1928, str. 7. Ime obiralec, obfralka označuje v Savinjski dolini od drugod najetega delavca za obiranje hmelja, v nasprotju s člani hmeljarske družine in posli, ki opravljajo to delo. V tem po- menu uporabljamo ime obiralec, obiralka tudi tukaj. Obiranje hmelja na kmečkih posestvih v Savinjski dolini 75 srednjih kmetov. Pogosto so od domačih obirali hmelj zlasti otroci. Ali drugače: v času med svetovnima vojnama je postalo pravilo, da so obirali hmelj večidel obiralci, medtem ko je bilo to le v majhni ali manjši meri delo članov hmeljarskih družin in njihovih poslov. c) Po drugi svetovni vojni se opisano razmerje med obiralci in člani družin spočet- ka ni spremenilo. Približno v zadnjem desetletju, se pravi zlasti od 1960 naprej, pa je podoba takale.^« Skorajda iz leta v leto čedalje bolj primanjkuje obiralcev (po ohranjenem ustnem izročilu predvsem zavoljo odhajanja na delo v tujino), tako da morajo deloma obirati hmelj tudi domači, kolikor jim to dovoljuje drugo delo, in da sodelujejo pri obiranju tudi starejši ljudje (tudi sosedje včasih pomagajo drug drugemu). Na posestvih pa, kjer lahko najamejo toliko obiralcev, kolikor jih potrebujejo, domači praviloma ne obirajo. Obiralcev je torej v zadnjih letih precej manj kot med svetovnima vojnama in tudi težje jih je dobiti, pogosto pa je manj tudi domačih (ti se odseljujejo v mesta ali odhajajo na delo v tujino). Zato pone- kod razpoložljiva delovna sila za obiranje hmelja ne zadošča. 2. a) Od prvih začetkov savinjskega hmeljarstva naprej pa do danes je ostalo šte- vilo ljudi, ki so obirali hmelj na površini 1 hektarja, bistveno enako. Za čas pred prvo svetovno vojno je iz ohranjenega ustnega izročila sporočeno, da je moralo pri tem delu priti na hektar hmelja okoli 15 odraslih ljudi, če pa so bili vmes tudi otroci, je moralo biti to število primerno višje. b) Za leta med svetovnima vojnama navaja ohranjeno ustno izročilo, da je obiralo na hektarju hmelja povečini okoli 15 ljudi ali tudi nekaj več. Natančnejše število je odvisno od tega, ali so obirali tudi otroci in ali je bil hmelj drobnejši; v tem, slednjem primeru je delo bolj zamudno, tako da je potrebnih nekaj več delavcev. c) Omenjeno število je po drugi svetovni vojni ostalo v poglavitnem enako. Hektar hmelja obira danes največkrat okoli 15 ljudi ali več (če so vmes otroci), kadar je hmelj na hmeljevkah in če naj bo obran v 10 do 12, največ v 14 dneh, kar velja za najustreznejši rok (če se obira hmelj počasneje, tj. dlje, trpi njegova kako- vost-'). Hmelja na žičnicah je nekaj več ko na hmeljevkah, zato terja nekoliko več delovne sile, in sicer okoli 20 ljudi na hektar. 3. a) Odkar so se hmeljski nasadi tolikanj razvili, da so kmetje najemali obiralce, so domači komaj še kdaj obirali od jutra do večera; opravljali so drugo delo, in šele ko so to končali, so se lotili obiranja hmelja. Samoumevno; domače delo in obenem obsežnejše hmeljske površine so povzročile, da je bilo neogibno potrebno najemati za obiranje hmelja drugo delovno silo. b) Tako je bilo tudi med svetovnima vojnama. Domači so pomagali obirati hmelj, toda le zelo redki (razen otrok) so opravljali to delo ves dan. Pravilo je bilo, da so domači obirali, kolikor je to dovoljevalo drugo delo (z živino, okopavanje, kuha itn.), to pa je bilo največkrat popoldne. c) In tudi po drugi svetovni vojni je v načelu tako, kadar ne primanjkuje obiralcev. V nasprotnem primeru pa obirajo po sili razmer tudi domači, vendar samo toliko, kolikor je to mogoče ob drugem delu. Sicer je obiranje hmelja slej ko prej delo 2" L. 1945 se obsegala slovenska hmeljišča 673 ha, potem so se razširjala: 1949 jih je bilo 1068 ha, 1950 1545 ha, 1957 2020 ha, 1959 2830 ha, 1963 2270 ha: L. Cukala, nav. delo. str. 115 d; gl. o tem tudi J. Kač, nav. delo, str. 3. " O tem tudi L. Četina, na nav. mestu; J. Petriček, Izboljšani tehnološki postopek v našem hmeljarstvu. Celjski zbornik 1962, Celje 1962, str. 103. 76 Angelos Baš obiralcev, ki jim domači pomagajo ob drugem svojem delu, prav tako pa tudi zato, ker sodijo, da je boljše, če je na njivi med obiralci tudi kdo od domačih, ki pazi, da se dela, kakor je treba. 4. a) V bistvu so bili prvi obiralci sosedje, saj so bili spočetka hmeljski nasadi majhni, tako da so lahko družine svoj hmelj razmeroma zelo hitro obrale in šle nato pomagat tistim, ki so imeli več hmelja. Ko pa je pomoč sosedov zavoljo vse obsežnejših hmeljskih nasadov postala nezadostna, so najemali hmeljarji obi- ralce, kakor smo že razložili njihov pomen ali ime. Kot območje, od koder so pri- hajali prvi obiralci pred prvo svetovno vojno, navaja ohranjeno ustno izročilo zgor- njo Savinjsko dolino, kamor so hodili hmeljarji po hmeljevke in kjer so se pogodili za sodelovanje pri obiranju. Podoba je, da so se hmeljarji domenili v ta namen predvsem z eno osebo, ki je nato (proti nagradi) dobila v svoji vasi ali v sosednih vaseh potrebno delovno silo; povečini so bila to dekleta. Enako so ravnali hmeljarji, ko so začeli iskati obiralke še drugod in so odhajali v ta namen v okolico Velenja, na trboveljsko stran, v vzhodno in južno okolico Celja in na Kozjansko. Razen v navedena štajerska območja so hodili hmeljarji po obiralke tudi na Kranjsko, in sicer zlasti v Tuhinjsko dolino. Hmeljarji so se pogodili z obiralkami edinole glede plačila za mernik obranega hmelja; samo po sebi se je razumelo, da bodo obiralke dobile toliko jesti, da bodo site, in da bo poskrbljeno za skromna ležišča. b) Med svetovnima vojnama so hmeljarji, pri katerih se je dodobra uveljavilo obi- ranje hmelja z obiralkami, le-te najemali, podobno kakor že prej, takole. Največkrat se je gospodar po končanem obiranju zmenil z eno od obiralk (ali obiralcev), naj za naslednje leto (proti nagradi) zbere in pripelje obiralke; nekaj tednov pred obiranjem je gospodar tej obiralki (ali obiralcu) glede domenjenega še pisal. Red- keje ko po pošti pa so se hmeljarji dokončno zmenili s takšno obiralko ali poz- nejšo vodnico skupine tako, da so se pred obiranjem peljali k njej na dom. Marsi- kdaj, zlasti na začetku, so priskrbeli obiralke tudi gospodarjevi posli iz svojih krajev. V zvezi z opisanim in v zvezi s hmeljskimi površinami, ki so se med svetovnima vojnama, kot je bilo ugotovljeno, močno povečale, so v tej dobi priha- jale obiralke razen z omenjenih tudi še z bolj oddaljenih območij. c) Po drugi svetovni vojni najemajo hmeljarji obiralke v poglavitnem enako, kakor je bilo povedano za prejšnja desetletja. Vendar je v zadnjih letih nastalo tudi ne- kaj sprememb. Ker v tem času vse bolj primanjkuje obiralk, se morajo hmeljarji tu in tam tudi po večkrat peljati k vodjem skupin ali celo na domove obiralk, da si zagotovijo potrebno delovno silo za obiranje hmelja. In tudi marsikatera vodnica skupine ne more več zmerom dobiti potrebnega števila obiralk, tako da pripelje v takšnih primerih na obiranje premalo ljudi. Zato si glede tega hmeljarji neredko pomagajo prek sosedov in njihovih obiralk. In zato so v zadnjem času nagrade vodnicam skupin za vsako obiralko, ki jo pripeljejo, razmeroma visoke. 5. a) Naj po ohranjenem ustnem izročilu nadrobneje navedemo kraje, iz katerih so izvirale obiralke. Kot rečeno, je bilo to najprej zgornja Savinjska dolina, pozneje pa so prihajale obiralke tudi iz okolice Velenja (Andraž), Trbovelj, Celja (Dramlje, šentjurij. Štore, območje Laškega) in Konjic, s Kozjanskega, medtem ko so priha- jale z Gorenjskega predvsem iz Tuhinjske doline. b) Med svetovnima vojnama so prihajale obiralke še nadalje iz zgornje Savinjske doline, vendar manj ko prej, še nadalje iz okolice Velenja, Trbovelj, Celja (zlasti Obiranje limetja na kmečkih posestvih v Savinjski dolini 77 | Slika 2. Obiranje hmelja (Parižlje pri Braslovčah 1969) iz Drameij, Šentjurija in Šentruperta pri Laši