Klinično ovrednotenje intervencij farmacevta svetovalca v zdravljenju bolečine v ambulanti zdravstvenega doma pri starejših bolnikih s polifarmakoterapijo - Štuhec, Matej (Farmacevtski vestnik, 2018)
Uvedba farmakoterapijskega pregleda pri farmacevtu svetovalcu je eden izmed možnih načinov optimizacije zdravljenja bolečine z zdravili. Glavni namen raziskave je bil proučiti ali je z vključevanjem farmacevta svetovalca neposredno v proces zdravljenja z zdravili mogoče izboljšati kakovost predpisovanja zdravil pri starostnikih z nevropatsko in nociceptivno bolečino, ki prejemajo polifarmakoterapijo. V retrospektivno raziskavo smo vključili starostnike iz Zdravstvenega doma Ljutomer. Podatke o diagnozah, terapiji in intervencijah farmacevta svetovalca smo pridobili iz medicinske dokumentacije. V raziskavo smo vključili 66 bolnikov, pri čemer je farmacevt svetovalec svetoval 27 različnih intervencij, ki so bile sprejete s strani zdravnika v 16 primerih (59,3 %). Sprejete intervencije farmacevta svetovalca s strani zdravnika so imele vpliv na boljše sledenje smernicam zdravljenja. Tovrstna oblika sodelovanja s farmakoterapijskim pregledom pomembno vpliva na izboljšanje kvalitete zdravljenja nevropatske in nociceptivne bolečine v zdravstvenem domu.
Keywords: clinical evaluation; community health centre; farmacevt svetovalec; klinično vrednotenje; nociceptive and neuropathic pain; nociceptivna in nevropatska bolečina; pharmacist consultant; retrospective study; retrospektivna raziskava; zdravstveni dom