Obravnava duševnih motenj v družinski medicini - Kersnik, Janko (Medicinski razgledi, 1999)
Prispevek prikazuje pogostost nepsihotičnih duševnih motenj in njihovo obravnavo v družinski medicini. Duševne motnje so med prebivalstvom in obiskovalci družinskega zdravnika zelo pogoste. Prepoznavanje duševnih težav je včasih težko, ker telesni znaki zdravnika lahko zavedejo v iskanje telesne bolezni ali zanikanja bolezni. Za uspešno prepoznavo, zdravljenje in vodenje mora zdravnik družinske medicine dobro obvladati veščine in spretnosti sporazumevanja, predvsem pa mora bolnika dejavno vključiti k razjasnjevanju ozadja njegovih težav in povezavi duševnih motenj s telesnimi znaki. Taki bolniki se počutijo zdrave, so bolj zadovoljni in manj pogosto iščejo pomoč zdravstvne službe.
Keywords: duševne motnje; Mental disorders; mental health; duševno zdravje; Family practice; družinski zdravnik; Physician-patient relations; družinska medicina