ANTIOKSIDATIVNI POTENCIAL RASTLINSKIH IZVLEČKOV, PRIDOBLJENIH S SUBKRITIČNO VODO ANTIOxIDATIVE POTENTIAL Of PLANT ExTRACTS OBTAINED WITH SUBCRITICAL WATER AVTORJA / AUTHORS: asist. Katja Schoss, mag. ind. farm.1 izr. prof. dr. Janez Mravljak, mag. farm.2 1 Univerza v Ljubljani, Fakulteta za farmacijo, Katedra za farmacevtsko biologijo, Aškerčeva 7, 1000 Ljubljana 2 Univerza v Ljubljani, Fakulteta za farmacijo, Katedra za farmacevtsko kemijo, Aškerčeva 7, 1000 Ljubljana NASLOV ZA DOPISOVANJE / CORRESPONDENCE: E-mail: katja.schoss@ffa.uni-lj.si POVZETEK Radikali so del našega vsakdana, ki se mu ne mo- remo izogniti, a so ob povečani tvorbi škodljivi za naše zdravje. Zato je človeško telo razvilo komplek- sen sistem encimskih in neencimskih antioksidativ- nih zaščitnih mehanizmov za preprečevanje škod- ljivih učinkov radikalov. Žal tudi ta sistem lahko podleže oksidativnemu stresu, učinke le-tega pa lahko omilimo z dodatnim vnosom antioksidantov. Ti so postali nepogrešljiva skupina prehranskih do- polnil in aditivov živil, rastlinska hrana pa je njihov velik potencialni vir. Eden izmed možnih načinov pridobivanja rastlinskih antioksidantov je ekstrakcija s subkritično vodo. Subkritična voda ima v primerjavi z vodo pri normalnih razmerah posebne lastnosti, kot so manjša dielektrična konstanta, manjša go- stota, nižja površinska napetost in večja ionizacijska konstanta, kar deluje v korist boljšim izplenom ek- strakcij ter pogosto tudi večji antioksidativni aktiv- nosti izvlečkov. V članku predstavljamo raziskave zadnjih petih let, ki so vrednotile antioksidativno aktivnost izvlečkov, pridobljenih s subkritično vodo. KLJUČNE BESEDE: antioksidanti, ekstrakcija, rastlinski izvlečki, subkri- tična voda ABSTRACT free radicals are a part of our everyday life that we cannot avoid, but are harmful to our health in cases of increased production. Thus, the human body has developed a complex system of enzymatic and non-enzymatic antioxidant defence mechanisms to prevent the harmful effects of free radicals. Unfor- tunately, this system can also be subject to exces- sive oxidative stress, and its effects can be mitigated by additional per os intake of antioxidants. These have become a desirable group of dietary supple- ments and food additives. Plant foods are a rich potential source of these antioxidants. One of the possible ways of obtaining plant antioxidants is ex- traction with subcritical water. Subcritical water has special properties in comparison to water under normal conditions, such as lower dielectric constant, lower density, lower surface tension and higher ion- ization constant. All this works in favour of better extraction efficiency and in many cases higher an- 28 A N TI O K S ID AT IV N I P O TE N C IA L R A S TL IN S K IH IZ V LE Č K O V, P R ID O B LJ E N IH S S U B K R IT IČ N O V O D O farm vestn 2023; 74 daze, peroksisomov, fagocitoze, vnetnih procesov in tele- sne vadbe. Poznamo tudi zunanje dejavnike, ki spodbujajo nastajanje radikalov, kot so npr. ionizirajoče sevanje, ozon, pesticidi, toksična organska topila, zdravila, kajenje in čez- merni fizični ali psihični stres (2). Človeško telo ima kompleksen sistem encimskih in neen- cimskih antioksidativnih zaščitnih mehanizmov za prepre- čevanje škodljivih učinkov radikalov, ki so lahko vzrok za pospešeno staranje, nastanek nekaterih bolezni (npr. se- valna bolezen) oz. so spremljevalci bolezni (malarija, srčno- žilne bolezni, sladkorna bolezen itd.) (2). Odstranjevanje predvsem reaktivnih kisikovih spojin iz človeškega telesa lahko pomaga preprečiti ali zmanjšati pojavnost teh bolezni ter tako prispeva k boljši kakovosti življenja. Zaščito pred radikali je med drugim mogoče okrepiti z vnosom prehran- skih antioksidantov (1,2). Antioksidant je in vivo katera koli snov, ki upočasni, prepreči ali odstrani oksidativno poškodbo ciljne molekule (3). Al- ternativna definicija je »snov, ki reagira z oksidantom, da uravnava njegove reakcije z drugimi tarčami in tako vpliva na redoks odvisne biološke signalne poti in/ali oksidativne poškodbe«. Univerzalnega oz. najboljšega antioksidanta ni: različni antioksidanti reagirajo z različnimi radikali s spre- menljivo hitrostjo, delujejo na različnih lokacijah in ščitijo različne tarče (3). Antioksidativni učinek je določen z vrsto antioksidanta, z njegovim mehanizmom delovanja, sode- lovanjem z drugimi antioksidanti in v primeru vnosa zunanjih 1radikali, antioksidanti inantioksidativna aktivnost Radikali so prisotni vsepovsod v naravi in konstantno na- stajajo v naši okolici ter v našem telesu. V telesu imajo dvojno vlogo: pri določenih procesih so koristni in nena- domestljivi, hkrati pa so lahko tudi nevarni – ob preveliki količini ter če se pojavljajo tam, kjer to ni potrebno. Kemij- sko gledano so radikali atomi, ioni ali nevtralne spojine, ki imajo vsaj en nesparjen elektron v zunanji (valenčni) orbitali, zaradi katerega običajno zelo hitro reagirajo s snovmi v svoji okolici in imajo kot posamezne molekule kratko ži- vljenjsko dobo (1). Najpogostejši so kisikovi, dušikovi in žveplovi radikali. V telesu nastajajo na različnih ravneh, kot normalni del presnove v mitohondrijih, preko ksantin oksi- 29 farm vestn 2023; 74 tioxidative activity of extracts. In this paper, we pre- sent studies of the last five years that evaluated the antioxidative activity of extracts obtained with sub- critical water. KEY WORDS: antioxidants, extraction, plant extracts, subcritical water Slika 1: Razdelitev antioksidantov glede na naravni in sintezni izvor. Figure 1: Classification of antioxidants according to their natural and synthetic origin. P R E g LE D N I Z N A N S TV E N I Č LA N K I antioksidantov še z njihovo absorpcijo v prebavilih, od- merkom, pogostostjo vnosa v telo, presnovo in izločanjem iz telesa (1). Antioksidanti so zelo heterogena skupina snovi in jih delimo po različnih kriterijih: glede na izvor, strukturo, fizikalno-ke- mijske lastnosti, mehanizem delovanja in glede na možnost obnavljanja. glede na delovanje jih v grobem delimo na reducente oz. prave antioksidante, ki v reakcijah z radikali nudijo vodikov atom ali elektron, da se reaktivni radikal pretvori v manj reaktiven radikal ali nereaktiven produkt. Kelatorji oz. posredni antioksidanti pa reagirajo z radikali tako, da vežejo kovinske ione bakra in železa ter s tem preprečijo, da bi ti ioni katalizirali radikalske reakcije. Rast- linski antioksidanti, ki so eksogenega izvora, spadajo v prvo skupino (1). Slika 1 prikazuje razdelitev antioksidantov glede na izvor in strukturo. V zadnjih letih se je povečalo zanimanje za raziskovanje antioksidantov naravnega izvora, zlasti v prehrani, na po- dročju prehranskih dopolnil, in v kozmetični industriji. Poleg antioksidativne aktivnosti pa so za antioksidante kot pre- hranske sestavine pomembne tudi druge lastnosti, npr. nespecifičen vonj, barva in okus, topnost, stabilnost, var- nost ter cena (4). 2rastlinski izvleČki kotantioksidanti Rastline so pomemben vir naravnih antioksidantov, ki jih v grobem delimo v tri različne skupine, med vitamine (vitamin C, vitamin E oz. tokoferoli), karotenoide (okoli 600 spojin) in polifenole (okoli 6000 spojin), ki sodijo med fenolne spo- jine in so glavni viri rastlinskih antioksidantov (1). 2.1 POLIfENOLI Polifenoli so skupina sekundarnih metabolitov v rastlinskem svetu, ki imajo zelo različne funkcije, od barvil v listih, cve- tovih in plodovih do antioksidativnega, protimikrobnega in protiglivnega delovanja ter zaščite pred UV-sevanjem (3). Znanih je več kot 10.000 različnih spojin, vključno s flavo- noidi, stilbeni in lignani, v to široko skupino pa po definiciji spada vsaka spojina, ki ima več hidroksilnih (-OH) skupin na benzenovem obroču (1). Čeprav pogosto priporočajo uživanje nekaterih rastlin le na podlagi odlične antioksidativne aktivnosti njihovih iz- vlečkov in vitro, pa so si mnenja o učinkovitosti polifenolov v telesu zaradi slabe biološke absorpcije različna. V večini primerov se polifenoli v prebavilih absorbirajo v majhni meri, absorpcija pa je odvisna tudi od posameznika ter od vrste zaužite spojine. Nekateri so mnenja, da po zaužitju polife- nolov absorpcijo iz črevesja dokazuje posledično povečana antioksidativna sposobnost plazme (2), vendar pa je iz- merjena koncentracija antocianina (0,03 µm) in galne kisline (4 µm) nizka (1). Obseg in hitrost absorpcije polifenolov v črevesju sta povezani z njihovo kemijsko strukturo, polife- nolne oblike, ki so prisotne v človeških tkivih in krvi, pa se zaradi metaboliziranja v jetrih (-OH skupine se konjugirajo s sulfatom, glukuronsko kislino ali pa se metilirajo) razlikujejo od tistih v živilih, kar otežuje identifikacijo vseh metabolitov in oceno njihove biološke aktivnosti (1, 2). Kljub temu je splošno sprejeto, da polifenoli ugodno vplivajo na fiziološke procese v prebavilih, kjer so lokalne koncentracije antiok- sidantov precej višje od tistih v plazmi (10 do več 100 µm) (1). Situacija in vivo je verjetno drugačna, saj obstajajo ra- ziskave, ki so potrdile povezavo med zmanjšano pojav- nostjo npr. srčno-žilnih bolezni in uživanjem polifenolov, nekatere raziskave pa povezave niso potrdile. Polifenoli pa lahko sprožijo zvišanje endogenih antioksidativnih encimov in vivo in na ta način izkazujejo posredno antioksidativno delovanje (4). 2.2 KAROTENOIDI V hrani prisotni karotenoidi se v naših prebavilih absorbirajo, kar se pri mnogih sesalcih ne zgodi. Absorpcija karotenoi- dov je sicer nepopolna in odvisna od vrste ter priprave, za boljšo absorpcijo pa je treba sočasno uživati lipide. Karo- tenoide, ki v molekuli vsebujejo kisik, poznamo kot ksan- tofile (lutein), tiste brez kisika pa kot karotene (alfa-karoten, likopen). V rastlinah so karotenoidi pomembni antioksidanti, ki odstranjujejo singletni kisik in preprečujejo njegovo na- stajanje v procesu fotosinteze. V živalskih sistemih njihove antioksidativne vloge še ne poznamo dovolj, ne moremo pa je zanikati (1). 3testi za Ugotavljanjevsebnosti koMponent zantioksidativniMi lastnostMi Aktivnosti antioksidantov so odvisne od strukturnih značil- nosti molekule ter od dejavnikov, kot so koncentracija, temperatura, svetloba, vrsta substrata, fizikalno stanje an- tioksidantov v sistemu ter celotna sestave izvlečka (2). 30 A N TI O K S ID AT IV N I P O TE N C IA L R A S TL IN S K IH IZ V LE Č K O V, P R ID O B LJ E N IH S S U B K R IT IČ N O V O D O farm vestn 2023; 74 Ugotavljanje antioksidativnih lastnosti rastlinskih izvlečkov in spojin zahteva ustrezne metode, ki obravnavajo meha- nizem antioksidativnega delovanja in se osredotočajo na kinetiko reakcij. metode, ki temeljijo na inhibiciji avtooksi- dacije, so najbolj primerne za antioksidante, ki pospešujejo prekinitev oksidacije (termination-enchancing), in za an- tioksidante, ki prekinjajo verigo oksidacije (chain-breaking), medtem ko so za preventivne antioksidante (kelatorje ko- vinskih ionov) potrebne specifične raziskave. Na voljo imamo široko paleto spektrofotometričnih testov za ugo- tavljanje antioksidativne aktivnosti živil in farmacevtskih iz- delkov, ni pa standardizirane metode, s katero bi ugotavljali raven antioksidantov neposredno iz rastlinskih materialov, izvlečkov hrane in bioloških vzorcev (2). Najpogostejši testi in vitro za vrednotenje vsebnosti oz. antioksidativne aktivnosti komponent, so (2): - test ABTS (2,2′-azinobis-(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonat), - test DPPH (1,1-difenil-2-pikrilhidrazil), - test antioksidativne moči redukcije železovih ionov (fe3+– fe2+) (ferric reducing antioxidant power – fRAP), - test antioksidativne kapacitete redukcije bakrovih(II) ionov (Cu2+ reducing power – CUPRAC), - ocena celokupne antioksidativne kapacitete s fosfomo- libdenskim testom (phosphomolybdenum total antioxidant activity assay – Pm), - test folin–Ciocalteu (fC), - test peroksilnega radikala (ROO•) (peroxyl radical assay), - test superoksidnega radikala aniona (O2 •−) (test ORAC, superoxide radical anion assay), - test odstranjevanja vodikovega peroksida (H2O2) (hydro- gen peroxide scavenging assay), - test odstranjevanja hidroksilnih radikalov (OH•) (hydroxyl radical scavenging assay), - test odstranjevanja singletnega kisika (1O2) (singlet oxygen quenching assay), - test odstranjevanja dušikovega oksida (NO•) (nitric oxide radical scavenging assay), - kemiluminiscenčni test (chemiluminescence assay), - inhibicija lipidne peroksidacije v sistemu linolne kisline (in- hibition of lipid peroxidation in linoleic acid system), - celokupni antioksidativni kazalnik lovljenja radikalov (total radical-trapping antioxidant parameter – TRAP), - test DmPD (N,N-dimetil-p-fenilendiamin), - test vsebnosti flavonoidov (TfC), - test vsebnosti antocianinov. Večina navedenih testov uporablja isti princip, in sicer re- dukcijo obarvanega radikala ali redoks aktivne spojine. An- tioksidativno aktivnost vrednotimo preko sposobnosti bio- loškega vzorca, da reducira radikal ali redoks aktivno spo- jino, kar spremljamo s spektrofotometrom z uporabo ustreznega standarda za kvantificiranje antioksidativne aktivnosti (2). 4ekstrakcija ssUbkritiČno vodo Subkritično stanje tekočine pomeni, da je spojina segreta na temperaturo, pri kateri bi snov ob normalnem atmos- ferskem tlaku morala preiti v plinasto stanje, vendar je tlak povečan do te mere, da je fazni prehod onemogočen in tekočina ostaja v subkritičnem – tekočem stanju (5). Čeprav je v subkritičnem stanju možno uporabljati več topil, zaradi okoljske sprejemljivosti in varnosti največkrat uporabljamo vodo (6, 7), ki se jo kot ekstrakcijsko topilo uporablja pri temperaturah med 100 °C in 374 °C. Lastnosti vode se v subkritičnem stanju izrazito spremenijo, zaradi česar po- stane zanimiva tudi za ekstrakcijo manj polarnih snovi (5, 8, 9). Najpomembnejša sprememba je, da se znižata njena dielektrična konstanta in s tem polarnost; podrobnosti so opisane v nedavno objavljenem preglednem članku (10). Večina raziskav o ekstrakciji s subkritično vodo (SWE) so raziskave o ekstrakciji antioksidantov, npr. polifenolnih spo- jin iz najrazličnejših virov in (zaradi različne stabilnosti poli- fenolov) pri različnih ekstrakcijskih razmerah, hkrati pa je ponavadi izdelan še primerjalni izvleček, npr. z maceracijo v različnih topilih, Soxhletovo ekstrakcijo, ekstrakcijo z vročo vodo (hot water extraction – HWE), ultrazvočno ek- strakcijo (ultrasonic assisted extraction – UAE) in ekstrakcijo s pomočjo mikrovalov (microwave assisted extraction – mAE) (8). Antioksidativna aktivnost izvlečkov se z višanjem tempe- rature ekstrakcije lahko viša (ali niža) zaradi več razlogov. Ekstrakcija lahko pri povišani temperaturi poteka bolje, hkrati pa lahko pride tudi do nastanka novih antioksidantov s pospeševanjem kemijskih reakcij, kar je lahko želeno ali neželeno. Če je ekstrakcija namenjena pridobivanju novih antioksidativno aktivnih spojin, je pojav pozitiven, če pa želimo zgolj povečati izplen ekstrakcije izvlečka, ki bo po sestavi primerljiv klasičnemu (tj. pridobljenem pri nižji tem- peraturi), pa je sprememba neželena. Do tvorbe novih an- tioksidantov prihaja zaradi hidrolitične (pod vplivom visoke temperature in vode) razgradnje rastlinskih metabolitov in drugih možnih reakcij pri višjih temperaturah (maillardova reakcija in karamelizacija). Ekstrakcija in razgradnja pogosto 31 farm vestn 2023; 74 P R E g LE D N I Z N A N S TV E N I Č LA N K I potekata hkrati (11). Zaradi tega je natančno proučevanje hitrosti ekstrakcije in razgradnje spojin med SWE koristno za določitev najboljših ekstrakcijskih pogojev. 5antioksidativna aktivnostizvleČkov, pridobljenih ssUbkritiČno vodo V tem poglavju obravnavamo raziskave zadnjih petih let (2017–2022), kjer je bila glavna naloga raziskati antioksi- dativno aktivnost izvlečkov, pridobljenih s subkritično vodo. Pri tem se v okviru optimizacije ekstrakcijskih razmer naj- večkrat pojavljajo variacije temperature, časa in razmerja med rastlinsko drogo ter topilom (preglednica 1). Antioksidativno aktivnost so najbolj raziskali pri rastlinah, bogatih s polifenoli (najpogosteje fenolne kisline, flavonoidi in antocianini), pri čemer so za njeno vrednotenje najpo- gosteje uporabili teste DPPH, ABTS in fC. Poudariti mo- ramo, da neposredna primerjava rezultatov med raziska- vami žal ni mogoča predvsem zaradi naslednjih razlogov: testi so izvedeni na različne načine, rezultati so podani na različne načine (npr. na ekvivalente različnih antioksidantov, kot so galna kislina, kvercetin, katehin, klorogenska kislina, rutin in Trolox, na izvleček s topilom, na maso suhega iz- vlečka ali suhe rastlinske droge), razlikujejo pa se tudi glede na vrsto izvlečka. Pri SWE ostankov zeli navadnega rmana (Achillea millefo- lium), pridobljenih kot odpadni produkt industrije čajev, kjer so variirali temperaturo, čas in količino HCl, so Vladić in sod. (12) ugotovili, da se je največja količina polifenolov ekstrahirala z 20-minutno ekstrakcijo pri 200 °C in brez uporabe HCl. Vsebnost flavonoidov je bila najvišja po 20- minutni ekstrakciji pri 120 °C, prav tako brez uporabe HCl, najvišja antioksidativna aktivnost (ugotovljena s testom ABTS) pa je bila v izvlečkih, ki so jih pridobili z desetminutno ekstrakcijo pri 200 °C in z uporabo HCl (0,75 %). Benito-Román in sod. (13) so proučevali antioksidativno aktivnost izvlečkov SWE suhih luskolistov čebule (Allium cepa) v primerjavi z etanolno ekstrakcijo s pomočjo testov fC, TfC in fRAP. Ugotovili so, da se antioksidativna aktiv- nost zvišuje z daljšanjem časa ekstrakcije do 80 min pri 150 °C, nato pa ostaja enaka do 180 min. Antioksidativna aktivnost izvlečkov, pridobljenih z ekstrakcijo pri različnih temperaturah, se je večala z naraščanjem temperature od 105 do 180 °C. Cvetanović in sod. (14) so proučevali antioksidativno aktiv- nost (testi fC, TfC, ABTS, DPPH in inhibicija lipidne pe- roksidacije v sistemu linolne kisline) izvlečkov SWE iz plo- dov, listov in stebel aronije (Aronia melanocarpa), pridoblje- nih pri 130 °C, 20 min in 35 bar, brez kontrole. Ugotovili so, da so imeli izvlečki dobre antioksidativne lastnosti, švarc-gajić in sod. (15) pa so proučevali zgolj antioksida- tivno aktivnost izvlečkov SWE stebel aronije, ki so prav tako izkazali dobre antioksidativne lastnosti. Pinto in sod. (16) so proučevali ekstrakte SWE iz lupin na- vadnega kostanja z variacijo časa in temperature ekstrak- cije. Pri različnih antioksidativnih testih so dobili rahlo razli- čne rezultate: test ABTS je pokazal najvišjo aktivnost ekstrakta, pridobljenega s 30-minutno ekstrakcijo pri 220 °C, testi fRAP, fC in DPPH pa so pokazali najvišjo aktivnost ekstrakta, pridobljenega z 20-minutno ekstrakcijo pri 249 °C. Izvlečke SWE pri temperaturah 110–230 °C in izvleček HWE vrste zelene alge Caulerpa racemosa in morske solate (Ulva lactuca) so proučevali Pangestuti in sod. (17). Poleg višjega izplena so s SWE pridobili tudi več polifenolov (ugo- tovljeno s testom fC), flavonoidov (ugotovljeno s testom TfC) in antioksidantov (ugotovljeno s testom ABTS). Z vi- šanjem temperature SWE (110–190 °C) se je višala kon- centracija polifenolov in flavonoidov v ekstraktu. Rezultati testa ABTS in celokupni antioksidanti so se zvišali v vseh izvlečkih SWE, tudi pri 230 °C. Antioksidativno aktivnost manana iz semen arabskega ka- vovca (Coffee arabica) so proučevali getachew (18) in sod. Osnovne ekstrakte so pridobili s Soxhletovo ekstrakcijo s heksanom, nato pa so jih tretirali s subkritično vodo (180– 220 °C, 30–60 bar). modificirani ekstrakti so se s testi ABTS, DPPH, fRAP in Pm v vseh poskusih izkazali za bolj antioksidativno aktivne. Učinkovitost subkritične ekstrakcije z vodo so na pravi ka- milici (matricaria chamomilla) v dveh raziskavah proučevali Cvetanović in sod. menijo, da so polifenoli, natančneje fla- vonoidi, najbolj odgovorni za visoko antioksidativno delo- vanje ekstrakta kamilice. Najpogostejše metode ekstrakcije za izolacijo fenolnih spojin iz kamilice vključujejo običajne ekstrakcijske tehnike z uporabo etanola kot topila. V razi- skavi (19) so variirali temperaturo ekstrakcije (30 min, 45 bar, 65–210 °C) in nato s testi inhibicije lipidne peroksidacije v sistemu linolne kisline, DPPH, ABTS in s testom odstra- njevanja hidroksilnih radikalov ugotovili, da je ekstrakcija pri temperaturah nad 150 °C privedla do izboljšane an- tioksidativne aktivnosti ekstraktov v primerjavi z nižjimi tem- peraturami. V drugi raziskavi (20) so proučevali odvisnost ekstrakcije od tlaka (30 min, 100 °C, tlak: 10, 30, 45, 60 in 90 bar) in primerjali antioksidativno aktivnost pridobljenih ekstraktov s testi DPPH, ABTS, fRAP in testom odstra- 32 A N TI O K S ID AT IV N I P O TE N C IA L R A S TL IN S K IH IZ V LE Č K O V, P R ID O B LJ E N IH S S U B K R IT IČ N O V O D O farm vestn 2023; 74 33 farm vestn 2023; 74 Preglednica 1: Pregled raziskav in vitro, ki so glede na antioksidativno aktivnost vrednotile izvlečke, pridobljene s subkritično vodo. Navedene so tudi uporabljene metode ekstrakcij, parametri ekstrakcij ter testi, ki so jih uporabili za vrednotenje izvlečkov. Table 1: Overview of studies that evaluated subcritical water extracts based on their antioxidant activity, including extraction methods, extraction parameters and tests for extract evaluation. Latinsko ime Slovensko ime Del rastline Metode ekstrakcije Parametri ekstrakcije* Testi Vir Achillea millefolium Navadni rman Zel kot ostanek v čajnih vrečkah SWE 120–200 °C, 10–30 min, HCl 0–1,5 %, konst. tlak 30 bar fC, TfC, ABTS (12) Allium cepa Čebula Suhi luskolisti SWE 105–180 °C, 0–180 min fC, TfC, fRAP (13)Etanolna ekstrakcija 37 °C, 60 min, 70- odstotni etanol Aronia melanocarpa Aronija Plod, list, steblo SWE 130 °C, 20 min, 35 bar fC, TfC, ABTS, DPPH, inhibicija lipidne peroksidacije v sistemu linolne kisline (14) Aronia melanocarpa Aronija Steblo SWE 130 °C, 20 min, 35 bar, 1 : 20 DPPH, fRAP (15) Castanea sativa Navadni kostanj Lupine SWE 51–249 °C, 6–34 min, 40 bar, 1 : 10 ABTS, fRAP, DPPH, fC, test superoksidnega radikala aniona, test odstranjevanja vodikovega peroksida, test odstranjevanja hidroksilnih radikalov (16) Caulerpa racemosa Vrsta zelene alge Steljka in Ulva lactuca morska solata Steljka SWE 110–230 °C, 10 min, 1 : 40 fC, TfC, ABTS (17) HWE 100 °C, 2 h, 1 : 40 Coffea arabica Arabski kavovec Seme SWE po Soxhletovi ekstrakciji s heksanom 180–220 °C, 30–60 bar ABTS, DPPH, fRAP, Pm (18) matricaria chamomilla Prava kamilica Cvet SWE 65–210 °C, 30 min, 45 bar inhibicija lipidne peroksidacije, DPPH, test odstranjevanja hidroksilnih radikalov, ABTS (19) SWE 100 °C, 30 min, tlak: 10, 30–90 bar DPPH, ABTS, fRAP, test odstranjevanja hidroksilnih radikalov (20) Chlorella sp. Alga klorela Steljka SWE 100–250 °C, 5–20 min fC, DPPH (21) P R E g LE D N I Z N A N S TV E N I Č LA N K I 34 A N TI O K S ID AT IV N I P O TE N C IA L R A S TL IN S K IH IZ V LE Č K O V, P R ID O B LJ E N IH S S U B K R IT IČ N O V O D O farm vestn 2023; 74 Citrus unshiu mandarina unshiu Lupina plodu SWE 145–175 °C, 15 min, 0,75–2,25 mL/min, 5 mPa DPPH, fRAP, ORAC (22) metanolna ekstrakcija sobna temperatura, 30 min, 1 : 30 Fagopyrum esculentum Navadna ajda List SWE 100–220 °C, 10–50 min fC, TfC, DPPH, fRAP (23) Fagopyrum tataricum Tatarska ajda Lupina plodu (24), seme (25) SWE 220 °C, 60 min, 1 : 60 fC, ABTS, fRAP, TEAC (24) (25) UAE 50 °C, 20 min, 1 : 60 HWE 80 °C, 60 min, 1 : 60 UAE-SWE UAE (50 °C)-SWE (220 °C), UAE (20 min)-SWE (60 min), 1 : 60 lavatera thuringiaca Turingijski oslez Zel Etanolna ekstrakcija (Soxhlet) 22 °C, 8 h, 1 : 8, 96- odstotni etanol fC, TfC, test vsebnosti antocianinov, Pm, test peroksilnega radikala, test odstranjevanja hidroksilnih radikalov, DPPH (26) Etanolna ekstrakcija (maceracija) 22 °C, 7 dni, 1 : 30, 96- odstotni etanol Etanolna UAE 22 °C, 30 min, 1 : 20 Etanolna mAE 30 min, 1 : 20, 600 W SWE 140 °C, 40 bar, 1 : 20 lycium ruthenicum Črna goji jagoda Plod SWE 110–170 °C, 30–90 min, 1–3 min/L Test vsebnosti antocianinov, DPPH, ABTS (27) HWE 70 °C, 90 min, 1 : 15, 150 W metanolna ekstrakcija 70 °C, 90 min, 1 : 15, 150 W, 50-odstotni metanol orostachys japonicus Japonski orostahis Zel SWE 110–260 °C, 5–20 min fC, DPPH, ABTS, fRAP (28) Pistacia vera Pistacija Seme SWE 110–190 °C, 1 : 60, 5–50 min fC, ABTS, DPPH, fRAP (29) UAE metanol/voda/mravljinčna kislina (80/19/1), 1 : 60 DPPH, fC (30) SWE 140–220 °C, 6,5–15,5 mPa, 0–95-odstotni etanol 35 farm vestn 2023; 74 Pseuderanthemum palatiferum / List metanolna ekstrakcija 25 °C, 19 h, 1 : 100 fC, TfC, DPPH, fRAP, ABTS (31) Soxhletova ekstrakcija 7 h, 1 : 70, 70-odstotni etanol HWE 80 °C, 30 min, 1 : 25 SWE 110–270 °C, 15 min, 1 : 70, 80 bar Quercus suber Hrast plutovec Pluta SWE 120–200 °C, do 30 min, 10 mL/min, 100 bar, fC, DPPH (32) Sagittaria sagittifolia Navadna streluša Zel HWE 100 °C, 120 min DPPH, ABTS, fRAP (33) SWE 150–190 °C, 12–20 min, 1 : 20 do 1 : 40, pH 7–9 Sesamum indicum Sezam Predhodno stisnjena semena SWE 140–220 °C, 8–14 mPa, 0–95-odstotni fC, DPPH, TfC, ABTS (34) Sorghum bicolor Navadni sirek Žitno zrno HWE 95 °C, 5–40 min, 1 : 10 do 1 : 50 fC, ABTS, DPPH, (35) SWE 110–190 °C, 5–40 min, 1 : 10 do 1 : 50 Symphytum officinale Navadni gabez Korenina SWE 120–200 °C, 10–30 min, 0–1,5-odstotna HCl, 30 bar fC, DPPH, TfC (36) metanolna maceracija 25 °C, 48 h, 1 : 10, 50-odstotni metanol Etanolna maceracija 25 °C, 48 h, 1 : 10, 50-odstotni etanol metanolna UAE 30 °C, 40 min, 1 : 10, 40 kHz, 50-odstotni metanol Etanolna UAE 30 °C, 40 min, 1 : 10, 40 kHz, 50-odstotni etanol Theobroma cacao Kakavovec Lupine kakavovih semen SWE 120–220 °C, 15–75 min, 1 : 10 do 1 : 30 DPPH, fC (37) Vitis vinifera Vinska trta Rozga SWE 125 °C in 250 °C, 50 min, 1 : 10 fC, fRAP, DPPH, TfC (38) Withania somnifera Vitanija Zel SWE 100–200 °C, 10–30 min, 10 mPa fC, DPPH, fRAP, ABTS (39) Topilo 40 °C, 12 h, 1 : 10 SE (Soxhlet) 60 °C, 7 h, 1 : 10, 80- odstotni etanol mAE 60 °C, 20 min, 1 : 10, 80- odstotni metanol, 150 W / Slovensko ime rastline ne obstaja. * Razmerja 1 : X so podana kot razmerja med maso droge in topila. P R E g LE D N I Z N A N S TV E N I Č LA N K I njevanja hidroksilnih radikalov. Ugotovili so, da je ekstrakt, pridobljen pri 45 bar, izkazoval najvišjo antioksidativno aktivnost pri testih ABTS in DPPH, najvišji rezultat za test odstranjevanja hidroksilnih radikalov pa je dal ekstrakt, pridobljen pri 30 bar. Pri vseh testih so najnižje aktivnosti izkazovali ekstrakti, ki so jih ekstrahirali pri najnižjem tlaku 10 bar. Zakaria in sod. (21) so antioksidativno aktivnost ugotavljali v izvlečkih SWE (100–250 °C, čas 5–20 min) alge klorele (Chlorella sp.). Najboljšo antioksidativno aktivnost (ugoto- vljeno s testoma fC in DPPH) je imel izvleček, pridobljen s petminutno ekstrakcijo pri 163 °C. Kim in sod. (22) so proučevali možnost ekstrakcije flavo- noidov in antioksidativno aktivnost v izvlečkih SWE iz lupin plodov citrusa unshiu (Citrus unshiu). Variirali so tempera- turo ekstrakcije (145–175 °C) in pretok topila (0,75– 2,25 mL/min), za primerjavo pa so naredili še metanolni iz- vleček. Optimalne ekstrakcijske pogoje, ki so rezultirali v ekstraktih z največjo antioksidativno aktivnostjo, so dosegli pri temperaturi 160 °C in pretoku 2,25 mL/min ter pri 175 °C in 1,5 mL/min. Antioksidativno aktivnost izvlečkov SWE (100–220 °C, 10–50 min) navadne ajde (Fagopyrum esculentum) so proučevali Kim in sod. (23), ki so primerjali vsebnosti fla- vonoidov in izvedli teste fC, DPPH ter fRAP. Količina fla- vonoidov in polifenolov v ekstraktih je s temperaturo ek- strakcije naraščala do 180 °C ter nato začela padati (180–220 °C), pri daljšanju časa ekstrakcije od 10 do 50 min pa je padala. Antioksidativno aktivnost izvlečkov SWE tatarske ajde (Fa- gopyrum tataricum) v primerjavi z drugimi izvlečki (pregled- nica 1) so Dzah in sod. (24, 25) proučevali v dveh raziskavah s testi fC, ABTS, fRAP in TEAC. V prvi raziskavi je bila glede antioksidativne aktivnosti vodilna ekstrakcija UAE- SWE, sledila je SWE in nato UAE ter HWE, v drugi raziskavi pa se je kot najboljši izkazal ekstrakt, pridobljen s SWE. mašković in sod. (26) so glede na antioksidativno aktivnost (testirano s fC, TfC, z vsebnostjo antocianinov, Pm, inhi- bicijo lipidne peroksidacije v sistemu linolne kisline, testom odstranjevanja hidroksilnih radikalov ter z DPPH) primerjali različne ekstrakte (preglednica 1) turingijskega osleza (la- vatera thuringiaca). Pri testu Pm je po antioksidativni aktiv- nosti izstopal ekstrakt, pridobljen s SWE, z drugimi testi pa niso potrdili superiornosti SWE. Wang in sod. (27) so proučevali izvlečke, pridobljene iz plodov črne goji jagode (lycium ruthenicum), kjer so pri- merjali SWE, HWE in metanolno ekstrakcijo glede na vse- bnost antocianinov ter antioksidativno aktivnost ekstraktov s testoma DPPH in ABTS. Z optimizirano SWE (55 °C, 55 min, pretok topila 3 mL/min) so ekstrahirali največ an- tocianinov in pridobili ekstrakt z največjo antioksidativno aktivnostjo. Ko in sod. (28) so proučevali izvlečke SWE kaktusa oro- stachys japonicus, pridobljene pri različnih časih (5–20 min) in temperaturah ekstrakcije (110–260 °C). Količina fenolov in odziv pri testu ABTS sta s časom in temperaturo ek- strakcije naraščala in dosegla maksimum v ekstraktih, prid- obljenih z 20-minutno ekstrakcijo pri 200 °C. Pri testu DPPH se je kot najboljša izkazala 15-minutna ekstrakcija pri 190 °C. Erşan in sod. (29) ter Bodoira in sod. (30) so proučevali iz- vlečke pistacije (Pistacia vera). Prvi (29) so proučevali iz- vlečke SWE iz semen (110–190 °C), ki so jih primerjali z ekstraktom, pridobljenim z ultrazvočno metanolno ekstrak- cijo. Za vrednotenje so uporabili teste ABTS, DPPH, fRAP in fC. Vsi izvlečki SWE so imeli boljšo antioksidativno aktiv- nost. Bodoira in sod. (30) so proučevali izvlečke iz plodov, pri čemer so variirali temperaturo (140–220 °C) in tlak (6,5– 15,5 mPa) ekstrakcije ter količino etanola kot sotopila (0– 95 %). Optimalni pogoji ekstrakcije, v katerih so pridobili ekstrakt z največjo antioksidativno aktivnostjo glede na re- zultate testov fC in DPPH, so bili: 220 °C, 6,5 mPa in 50- odstotni etanol kot sotopilo. Ho in sod. (31) so primerjali različne vrste izvlečkov (pre- glednica 1) iz listov Pseuderanthemum palatiferum. Izvlečki SWE so imeli pri vseh temperaturah ekstrakcije (razen 270 °C) višjo antioksidativno aktivnost in vsebnost flavo- noidov. S SWE so v ekstraktih dosegli tudi največjo vse- bnost polifenolov (pri 190 °C) in flavonoidov (pri 130 °C). Cunha in sod. (32) so s testoma fC in DPPH proučevali antioksidativno aktivnost izvlečkov plute iz hrasta Quercus suber, ki se je višala z višanjem temperature (120–200 °C) in daljšanjem časa (do 30 min) ekstrakcije. Zhang in sod. (33) so proučevali antioksidativno aktivnost izvlečkov SWE in HWE navadne streluše (Sagittaria sagit- tifolia). Izplen SWE se je višal s temperaturo ekstrakcije od 120 do 170 °C, nato se je začel nižati. Izplen HWE je bil dvakrat manjši, prav tako pa je bila nižja tudi antioksidativna aktivnost teh ekstraktov. Optimalni pogoji SWE so bili pri pH 7, temperaturi 170 °C, času ekstrakcije 16 min in raz- merju med topilom in rastlinsko drogo 30 : 1 (mL topila/g droge). Bodoira in sod. (34) so s testi DPPH, fC, TfC in ABTS proučevali antioksidativno aktivnost izvlečkov SWE iz ostan- kov sezamovih (Sesamum indicum) semen po pridobivanju olja. Variirali so temperaturo (140–220 °C), tlak (8–14 mPa) in vsebnost etanola kot sotopila (0–95 %). Najvišjo antiok- sidativno aktivnost so ugotovili v ekstraktih, pridobljenih 36 A N TI O K S ID AT IV N I P O TE N C IA L R A S TL IN S K IH IZ V LE Č K O V, P R ID O B LJ E N IH S S U B K R IT IČ N O V O D O farm vestn 2023; 74 pri najvišji temperaturi in srednji vsebnosti etanola. Vsebnost polifenolov v ekstraktih se je večala z naraščanjem tempe- rature ekstrakcije, a pod pogojem, da niso hkrati večali tudi tlaka ekstrakcije. Največ flavonoidov so izmerili pri uporabi 50-odstotnega etanola. Pri vseh testih se je najbolje izkazal izvleček, pridobljen pri 220 °C, 8 mPa in 63-od- stotnem etanolu. Luo in sod. (35) so s testi fC, DPPH in ABTS proučevali izvlečke SWE in HWE iz navadnega sirka (Sorghum bicolor). Pri obeh ekstrakcijah so variirali čas (5–40 min) in razmerje med rastlinsko drogo in topilom (1 : 10 do 1 : 50 g/mL), pri SWE še temperaturo (110–190 °C), pri HWE pa je bila temperatura konstantna (95 °C). Optimalni pogoji ekstrak- cije so bili 144,5 °C, 21 min in 35 mL/g. Ob primerjavi HW in SWE je imela SWE višje izplene polifenolov in an- tioksidativno aktivnost ekstraktov. Vladić in sod. (36) so proučevali antioksidativno aktivnost izvlečkov iz korenin navadnega gabeza (Symphytum offi- cinale). Pri SWE so variirali temperaturo (120–200 °C), čas ekstrakcije (10–30 min) in koncentracijo HCl kot sotopila (0–1,5 %) in ugotovili, da so optimalni pogoji 200 °C, 25,6 min in 0,0075 % HCl ob vrednotenju s testi fC, TfC in DPPH. Optimalna SWE je bila veliko bolj učinkovita kot ostale metode ekstrakcije z vidika antioksidativne aktivnosti in vsebnosti flavonoidov. Jokić in sod. (37) so proučevali izvlečke SWE iz lupin ka- kavovih semen (Theobroma cacao). Antioksidativno aktiv- nost so vrednotili s testoma DPPH in fC ter določili opti- malne pogoje za ekstrakcijo pri 170 °C, 70 min in razmerju med topilom in drogo 20 : 1. Dorosh in sod. (38) so primerjali antioksidativno aktivnost različnih ekstraktov SWE (50 min, 125 in 250 °C, razmerje med drogo in topilom 1 : 10) iz novih poganjkov vej (rozg) vinske trte (Vitis vinifera). Za vrednotenje so uporabili testa TfC in DPPH, test superoksidnega radikala aniona, test odstranjevanja vodikovega peroksida in test odstranjevanja hidroksilnih radikalov. Pri vseh antioksidativnih testih so opazili značilno razliko med ekstrakti, pridobljenimi pri tem- peraturah 125 °C in 250 °C, v korist višji temperaturi. Nile in sod. (39) so proučevali ekstrakte vitanije (Withania somnifera). Antioksidativno aktivnost so vrednotili s testi fC, DPPH, fRAP in ABTS. SWE je pri vseh ekstrakcijskih parametrih (100–200 °C, 10–30 min) pokazala boljše iz- plene ekstrakcije in večjo antioksidativno aktivnost prid- obljenih ekstraktov kot primerjalne metode (preglednica 1). Z metodo SWE so največji izplen ekstrakcije dosegli pri najvišji temperaturi (200 °C), antioksidativna aktivnost do- bljenih ekstraktov pa je dosegla vrh pri 160 °C in nato za- čela padati. 6sklep Ekstrakcija s subkritično vodo je zagotovo ena izmed obe- tavnejših novih metod za pridobivanje rastlinskih antioksi- dantov. Poleg njene prednosti kot zelene tehnike k spod- bujanju uporabe prispevajo tudi zanimive lastnosti vode v subkritičnem stanju, ki prispevajo k boljši ekstrakciji an- tioksidantov, hkrati pa višje temperature lahko povzročijo tako tvorbo novih produktov kot tudi razgradnjo že prisotnih produktov. Z vidika antioksidativne aktivnosti se moramo zavedati pomanjkljivosti antioksidativnih testov in vitro. Ti so sicer dobra začetna osnova za raziskovanje, ne moremo pa neposredno iz teh rezultatov sklepati na učinkovitost in vivo. 7literatUra 1. Pečar S, Mravljak J. Šumi življenja ali radikali in druge reaktivne snovi v telesu. Slovensko farmacevtsko društvo; 2015. 176–183 p. 2. Gulcin İ. Antioxidants and antioxidant methods: an updated overview. Vol. 94, Archives of Toxicology. Springer; 2020. p. 651–715. 3. Murphy MP, Bayir H, Belousov V, Chang CJ, Davies KJA, Davies MJ, et al. Guidelines for measuring reactive oxygen species and oxidative damage in cells and in vivo. Nat Metab. 2022 Jun 27;4(6):651–62. 4. Halliwell B, Gutteridge JMC. Free Radicals in Biology and Medicine. Free Radicals in Biology and Medicine. Oxford University Press; 2015. 5. Chakraborty S, Shaik L, Gokhale JS. Subcritical Water: An Innovative Processing Technology. In: Innovative Food Processing Technologies. Elsevier; 2021. p. 552–66. 6. Knez Ž, Pantić M, Cör D, Novak Z, Knez Hrnčič M. Are supercritical fluids solvents for the future? Vol. 141, Chemical Engineering and Processing - Process Intensification. Elsevier B.V.; 2019. p. 107532. 7. Maroun RG, Rajha HN, El Darra N, El Kantar S, Chacar S, Debs E, et al. Emerging technologies for the extraction of polyphenols from natural sources. In: Polyphenols: Properties, Recovery, and Applications. Elsevier; 2018. p. 265–93. 8. Cvjetko Bubalo M, Vidović S, Radojčić Redovniković I, Jokić S. New perspective in extraction of plant biologically active compounds by green solvents. Vol. 109, Food and Bioproducts Processing. Institution of Chemical Engineers; 2018. p. 52–73. 9. Essien SO, Young B, Baroutian S. Recent advances in subcritical water and supercritical carbon dioxide extraction of bioactive compounds from plant materials. Vol. 97, Trends in Food Science and Technology. Elsevier Ltd; 2020. p. 156–69. 37 farm vestn 2023; 74 P R E g LE D N I Z N A N S TV E N I Č LA N K I 10. Schoss K, Kočevar Glavač N. Ekstrakcija s subkritično vodo za pridobivanje rastlinskih ekstraktov = Subcritical water extraction for the production of plant extracts. Farm Vestn. 2021;72(3):167–72. 11. Gilbert-López B, Plaza M, Mendiola JA, Ibáñez E, Herrero M. Subcritical Water Extraction and Neoformation of Antioxidants. Water Extr Bioact Compd From Plants to Drug Dev. 2017;109– 30. 12. Vladić J, Jakovljević M, Molnar M, Vidović S, Tomić M, Drinić Z, et al. Valorization of yarrow (Achillea millefolium L.) by-product through application of subcritical water extraction. Molecules. 2020 Apr 1;25(8). 13. Benito‐román Ó, Blanco B, Sanz MT, Beltrán S. Subcritical water extraction of phenolic compounds from onion skin wastes (Allium cepa cv. horcal): Effect of temperature and solvent properties. Antioxidants. 2020 Dec 1;9(12):1–20. 14. Cvetanović A, Zengin G, Zeković Z, Švarc-Gajić J, Ražić S, Damjanović A, et al. Comparative in vitro studies of the biological potential and chemical composition of stems, leaves and berries Aronia melanocarpa’s extracts obtained by subcritical water extraction. Food Chem Toxicol. 2018 Nov 1;121:458–66. 15. Švarc-Gajić J, Cerdà V, Clavijo S, Suárez R, Zengin G, Cvetanović A. Chemical and bioactivity screening of subcritical water extracts of chokeberry (Aronia melanocarpa) stems. J Pharm Biomed Anal. 2019 Feb 5;164:353–9. 16. Pinto D, Vieira EF, Peixoto AF, Freire C, Freitas V, Costa P, et al. Optimizing the extraction of phenolic antioxidants from chestnut shells by subcritical water extraction using response surface methodology. Food Chem. 2021 Jan 1;334. 17. Pangestuti R, Haq M, Rahmadi P, Chun BS. Nutritional value and biofunctionalities of two edible green seaweeds (Ulva lactuca and caulerpa racemosa) from indonesia by subcritical water hydrolysis. Mar Drugs. 2021 Oct 1;19(10). 18. Getachew AT, Chun BS. Molecular modification of native coffee polysaccharide using subcritical water treatment: Structural characterization, antioxidant, and DNA protecting activities. Int J Biol Macromol. 2017 Jun 1;99:555–62. 19. Cvetanović A, Švarc-Gajić J, Zeković Z, Jerković J, Zengin G, Gašić U, et al. The influence of the extraction temperature on polyphenolic profiles and bioactivity of chamomile (Matricaria chamomilla L.) subcritical water extracts. Food Chem. 2019 Jan 15;271:328–37. 20. Cvetanović A, Švarc-Gajić J, Zeković Z, Gašić U, Tešić Ž, Zengin G, et al. Subcritical water extraction as a cutting edge technology for the extraction of bioactive compounds from chamomile: Influence of pressure on chemical composition and bioactivity of extracts. Food Chem. 2018 Nov 15;266:389–96. 21. Zakaria SM, Kamal SMM, Harun MR, Omar R, Siajam SI. Subcritical water technology for extraction of phenolic compounds from Chlorella sp. microalgae and assessment on its antioxidant activity. Molecules. 2017 Jul 1;22(7). 22. Kim DS, Lim S Bin. Semi-continuous subcritical water extraction of flavonoids from citrus unshiu peel: Their antioxidant and enzyme inhibitory activities. Antioxidants. 2020 Apr 1;9(5). 23. Kim DS, Kim MB, Lim S Bin. Enhancement of Phenolic Production and Antioxidant Activity from Buckwheat Leaves by Subcritical Water Extraction. Prev Nutr Food Sci. 2017 Dec 1;22(4):345–52. 24. Dzah CS, Duan Y, Zhang H, Ma H. Effects of pretreatment and type of hydrolysis on the composition, antioxidant potential and HepG2 cytotoxicity of bound polyphenols from Tartary buckwheat (Fagopyrum tataricum L. Gaerth) hulls. Food Res Int. 2021 Apr 1;142. 25. Dzah CS, Duan Y, Zhang H, Authur DA, Ma H. Ultrasound-, subcritical water- and ultrasound assisted subcritical water- derived Tartary buckwheat polyphenols show superior antioxidant activity and cytotoxicity in human liver carcinoma cells. Food Res Int. 2020 Nov 1;137. 26. Mašković PZ, Veličković V, Đurović S, Zeković Z, Radojković M, Cvetanović A, et al. Biological activity and chemical profile of Lavatera thuringiaca L. extracts obtained by different extraction approaches. Phytomedicine. 2018 Jan 15;38:118–24. 27. Wang Y, Luan G, Zhou W, Meng J, Wang H, Hu N, et al. Subcritical water extraction, UPLC-Triple-TOF/MS analysis and antioxidant activity of anthocyanins from Lycium ruthenicum Murr. Food Chem. 2018 May 30;249:119–26. 28. Ko MJ, Nam HH, Chung MS. Subcritical water extraction of bioactive compounds from Orostachys japonicus A. Berger (Crassulaceae). Sci Rep. 2020 Dec 1;10(1). 29. Erşan S, Güçlü Üstündağ Ö, Carle R, Schweiggert RM. Subcritical water extraction of phenolic and antioxidant constituents from pistachio (Pistacia vera L.) hulls. Food Chem. 2018 Jul 1;253:46–54. 30. Bodoira R, Velez A, Rovetto L, Ribotta P, Maestri D, Martínez M. Subcritical Fluid Extraction of Antioxidant Phenolic Compounds from Pistachio (Pistacia vera L.) Nuts: Experiments, Modeling, and Optimization. J Food Sci. 2019 May 1;84(5):963–70. 31. Ho TC, Chun BS. Extraction of Bioactive Compounds from Pseuderanthemum palatiferum (Nees) Radlk. Using Subcritical Water and Conventional Solvents: A Comparison Study. J Food Sci. 2019 May 1;84(5):1201–7. 32. Cunha M, Lourenço A, Barreiros S, Paiva A, Simões P. Valorization of cork using subcritical water. Molecules. 2020 Oct 1;25(20). 33. Zhang J, Wen C, Chen M, Gu J, Zhou J, Duan Y, et al. Antioxidant activities of Sagittaria sagittifolia L. polysaccharides with subcritical water extraction. Int J Biol Macromol. 2019 Aug 1;134:172–9. 34. Bodoira R, Velez A, Andreatta AE, Martínez M, Maestri D. Extraction of bioactive compounds from sesame (Sesamum indicum L.) defatted seeds using water and ethanol under sub- critical conditions. Food Chem. 2017 Dec 15;237:114–20. 35. Luo X, Cui J, Zhang H, Duan Y. Subcritical water extraction of polyphenolic compounds from sorghum (Sorghum bicolor L.) bran and their biological activities. Food Chem. 2018 Oct 1;262:14–20. 36. Vladic J, Nastic N, Stanojkovic T, Zizak Z, Cakarevic J, Popovic L, et al. Subcritical water for recovery of polyphenols from comfrey root and biological activities of extracts. Acta Chim Slov. 2019;66(2):473–83. 37. Jokić S, Gagić T, Knez E, Ubarić D, Kerget M. Separation of active compounds from food by-product (Cocoa Shell) using subcritical water extraction. Molecules. 2018;23(6). 38. Dorosh O, Moreira MM, Pinto D, Peixoto AF, Freire C, Costa P, et al. Polyphenolic Profiles of Vine-Canes (Vitis vinifera) SubcriticalWater Extracts. Foods. 2020 Jul 1;9(7). 39. Nile SH, Nile A, Gansukh E, Baskar V, Kai G. Subcritical water extraction of withanosides and withanolides from ashwagandha (Withania somnifera L) and their biological activities. Food Chem Toxicol. 2019 Oct 1;132. 38 A N TI O K S ID AT IV N I P O TE N C IA L R A S TL IN S K IH IZ V LE Č K O V, P R ID O B LJ E N IH S S U B K R IT IČ N O V O D O farm vestn 2023; 74