Structural characterization of a bulk and nanostructured Al-Fe system - Fekrache, Abdelhak (Materiali in tehnologije, 2014)
Glavni namen te predstavitve je študij lastnosti stabilnih in metastabilnih struktur v več binarnih zlitinah Al1-xFex (x-vrednosti so v molskih deležih 0 = x = 0,92), izdelanih z visokofrekvenčnim zlivanjem in radiofrekvenčnim (13,56 MHz) katodnim naprševanjem iz kompozitnih tarč Al-Fe, ki omogočajo homogene tanke plasti. Po študiju mrežnih parametrov in mehanskih lastnosti je bila izvršena rentgenska difrakcija in določena mikrotrdota po Vickersu osnove in napršene tanke plasti Al-Fe. Pojav občutnega povečanja mehanske trdnosti aluminija z železom je zaradi kombinacije med vplivi trdne raztopine in zmanjšanja velikosti zrn. Nadaljnje zmanjšanje zrn v tanki plasti lahko povzroči mehčanje in potem se smer razmerja Hall-Petch obrne od pozitivnega k negativnemu pri kritični velikosti, za katero je značilna največja koherenca z gostoto dislokacij v tanki plasti.
Keywords: aluminium alloys; Hall-Petch; sputtering; aluminijeve zlitine; aluminium alloy; microhardness; naprševanje; thin films; mikrotrdota; tanke plasti; grain size; velikost zrn