Priročnik Raspberry Pi - Vertuš, Boris (knjige, 2023)
Raspberry Pi je naprava, ki je bila razvita v sodelovanju s podjetjem Broadcom. Predstavlja mini računalnik, ki nam omogoča razvojno okolje z uporabo zunanjih naprav/komponent. Naprava je v velikosti bančne kartice z dodanimi priključki. Z njo se lahko povežemo v svetovni splet, se pozabavamo z igrami, priključimo in upravljamo zunanje naprave, se učimo programiranja in mnogo drugega. Prednost je predvsem cenovna dostopnost, ki je v kombinaciji z relativno dobro zmogljivostjo in spodobnostjo učenja visoko cenjena. Namenjena je predvsem učencem, dijakom, študentom, kar pa ne pomeni, da ni primerna za kakšne entuziasta, ki ima željo po novih znanjih in malce žilice za raziskovanje in učenje. Raspberry PI ali pogosto krajše kar RPi je razširjena naprava, ki omogoča izdelavo igračarskih pripomočkov, fitnes pripomočkov, zbiranja vremenskih podatkov in mnogo drugega. Omogoča prve korake v svet računalništva in svet programiranja. Uporablja se lahko kot nizkocenovni računalnik za manj zahtevne ali predele sveta, kjer je nakupna moč manjša.