Unobtrusive heartbeat monitoring by using a bed fiber-optic sensor - Podbreznik, Peter (Zdravniški vestnik, 2014)
Demografski trendi kažejo, da bo do leta 2050 približno 11 % svetovnega prebivalstva starejših od 80 let. Če dodamo še hitro naraščajoči obseg kroničnih bolezni, postane jasno, da sedanje zdravstvene zmogljivosti obremenitev ne bodo zdržale. Starejšim in ljudem z omejenimi sposobnostmi bo treba pomagati, da bodo čim dlje ostali samostojni v svojem domačem okolju, in tako omejiti hospitalizacije ter nujnost oskrbe v zdravstvenih zavodih. Današnje računalniške in komunikacijske tehnologije ponujajo pametne naprave, ki bodo kmalu omogočile bistveno intenziviranje zdravstvenih storitev na domu, predvsem kot nemoteče nadziranje parametrov funkcionalnega zdravja na daljavo.
Keywords: balistokardiografija; ballistocardiography; heartbeat detection; nemoteče merjenje vitalnih znakov; pegasta interferometrija; plastic optical fiber; plastično optično vlakno; speckle interferometry; unobtrusive monitoring of human vital signs; zaznavanje srčnih utripov