Problemi z rekordi v športu - Pisk, Jernej (Šport (Ljubljana), 2016)
Del modernega športa je močno zaznamovan s težnjo po doseganju rekordov. Javnost bi olimpijske igre ali svetovno prvenstvo v določenih rekordnih športih, na katerih ne bi bilo doseženega prav nobenega rekorda, hitro razglasila za velik neuspeh, celo polomijo, a zdi se, da se temu trenutku ne bo mogoče izgoniti. Sama logika rekorda namreč temelji na protislovni zahtevi po neomejeni rasti znotraj omejenega sistema. Neomejeno napredovanje športnih dosežkov bi bilo mogoče, če ti dosežki ne bi bili vezani na zelo omejen biološki sistem - športnikovo telo. Tako pa se nam v prihodnosti rišejo končne meje podiranja športnih rekordov. Kaj to pomeni za rekordni šport? Je to napoved njegovega konca ali zgolj spodbuda k preoblikovanju določenih športnih disciplin k bolj trajnostno vzdržnim oblikam tekmovanja?
Keywords: competitiveness; napredek; progress; record; rekordi; sport; sustainable development; šport; tekmovalnost; trajnostni razvoj