Small-angle x-ray scattering functions of rodlike polyelectrolytes in aqueous solutions - Urbič, Tomaž (Acta chimica slovenica, 2001)
V članku predstavljamo teoretsko obravnavo ozkokotnega rentgenskega sipanja na modelnih paličastih elektrolitih, obdanih z mešanico enovalnetnih ?$(Li^+)$? in dvovalentnih $?(Sr^{2+})$? protiionov. Izračunali smo sipalne funkcije, osnovane na kontrastu v elektronski gostoti med topljenim topilom. Porazdelitev presežne elektronske gostote okrog poliiona smo dobili z numeričnim reševanjem Poisson-Boltzmannove (PB) enačbe za uporabo celičnega modela. Če v ionski atmosferi le ena vrsta protiionov, je PB enačba tudi analitično rešljiva. Z opisanim modelom lahko obravnavamo iztegnjene, paličaste polimerne enote, ki so bodisi samostojni poliioni ali pa del fleksibilnega poliiona. Proučevali smo vpliv poliiona in ionske atmosfere na sipalno funkcijo. Prispevek poliiona je znaten, prispevek ionske atmosfere pa narašča z vsebnostjo visokokontrastnih stroncijevih ionov.
Keywords: makroioni; modeli; polielektroliti; poliioni; protiioni; raztopine; rentgenske metode; teorija; theory