Zdravljenje primarne plazmacelične levkemije - Černelč, Peter (Zdravniški vestnik, 2003)
Izhodišča. Avtor opisuje dolge remisije bolezni po različnih načinih zdravljenja s citostatiki in enakim vzdrževalnim zdravljenjem z interferonom alfa-2b (INF) pri treh bolnikih s primarno plazmacelično levkemijo (PL). Bolniki in zdravljenje. Pri 52-letnem bolniku smo po šestih krogih zdravljenjaz melfalanom in prednizonom dosegli delno remisijo bolezni. Za presaditev krvotvornih matičnih celic (KMC) se bolnik ni odločil. Pri 86-letnibolnici smo dosegli popolno remisijo bolezni po šestih krogih zdravljenja z vinkristinom, doksorubicinom in deksametazonom. Pri 31-letnem bolniku smo dosegli popolno remisijo bolezni po šestih krogih zdravljenja s ciklofosfamidom, vinkristinom, Adriablastinom in metilprednizolonom, ki mu je sledila avtologna presaditev KMC. Vzdrževalno zdravljenje smo pri vseh treh nadaljevali z INF 3 X 106 IE dvakrat na teden. Pri 52-letnem bolniku smo ugotovili po devetih, pri bolnici pa po 23 mesecih poslabšanje bolezni. Pri obeh bolnikih smo z enako kombinacijo citostatikov dosegli kratkotrajno delno izboljšanje bolezni. Bolnik je umrl 37 mesecev, bolnica pa 43 mesecev po ugotovitvi bolezni, medtem ko je najmlajši bolnik 82 mesecev v popolni remisiji bolezni. Zaključki. Vzdrževalno zdravljenje z INF podaljša remisijo PL. Trajanje remisije je sorazmerno s stopnjo dosežene remisije po zdravljenjus citostatiki.
Keywords: Adult; Antineoplastic Agents, Combined; Antineoplastiki sestavljeni; Bone Marrow Transplantation; Deksametazon; Dexamethasone; Diagnosis; Interferon-alfa; Interferon-Alpha; Kostni mozeg, presaditev; Leukemia, Plasmacytic; Levkemija s plazmatkami; Odrasli; Therapy; Vincristine; Vinkristin