Politika osebnosti na Hrvaškem - Grbeša, Marijana (Teorija in praksa, 2008)
Glede na prepričanje, da je v zadnjih nekaj desetletjih postala politika bolj personalizirana/osebnostna, se ta študija osredotoča na fenomen politike osebnosti v specifičnem kontekstu ene novih parlamentarnih demokracij. Teoretični del študije razkriva koncept personalizacije, medtem ko njen empirični del raziskuje personalizacijo na hrvaških parlamentarnih volitvah v letih 2003 in 2007. Raziskava strankarskih oglaševalskih kampanj razkriva, da je prisotnost strankarskih voditeljev med letoma 2003 in 2007 bistveno narasla, kar potrjuje predpostavko, da voditelji vedno bolj predstavljajo javno podobo stranke. Po drugi strani, ugotovitve le deloma podpirajo tezo personalizacije v smislu naraščajoče osredotočenosti na določene osebnostne značilnosti kandidatov. Ta študija nazadnje ugotavlja, da je bilo v zadnjih dveh parlamentarnih volitvah na Hrvaškem mogoče razlikovati med različnimi tipi personalizacije.
Keywords: Politics; Politika; Personalizem; Personalism; Elections; election; Volitve; Volilne kampanje; Election campaigns; Analiza vsebine; Content analysis; Croatia; Hrvaška; political party; politične stranke; politično komuniciranje; personalizacija; 2003-2007