Uporaba zvočne jakosti in preskusne načinovne analize za določitev hrupa dizelskega motorja - Petrović, Predrag (Strojniški vestnik, 2007)
Motor z notranjim zgorevanjem predstavlja večkratno vzbujan vir vibracij in hrupa, ki izvira iz sestavov, katerih delovna energija se spremeni v energijo zvočnega valovanja. Energija, ki jo absorbira sestav motorja, vzbuja lastna nihanja večjih motornih delov (blok motorja, zbiralnik olja, glava valja itn.), skozi katerih površine seva zvok.
Keywords: dizelski motorji; hrup; zvok; jakost; modalna analiza