Influence of the process parameters and the mechanical properties of aluminum alloys on the burr height and the surface roughness in dry drilling - Köglü, Ugur (Materiali in tehnologije, 2012)
Raziskan je vpliv mehanskih lastnosti aluminijevih zlitin, hitrosti rezanja in podajanja ter premera svedra na višino igle in hrapavost površine vrtane površine z uporabo Taguchi metode. Za preizkuse so bile izbrane zlitine Al-2024, Al-7075 in Al-7050. Analize variance in intenzitete signal-ozadje so bile uporabljene za določitev vpliva parametrov vrtanja. Rezultati statistične analize so pokazali, da hitrosti podajanja in rezanja zmanjšujeta višino izhodne igle in hrapavost površine. Tudi mehanske lastnosti obdelovanca imajo različen vpliv na oba odgovora.
Keywords: drilling; vrtanje; roughness; hrapavost; aluminijeve zlitine; aluminium alloy; aluminium alloys; mechanical properties; mehanske lastnosti