Numerical optimization of brake discs for railway vehicles - Grivc, Uroš (JET on-line, 2018)
V članku je prikazana sistematična numerična optimizacija zavornega diska za tirna vozila s pomočjo orodij za računalniško podprt inženiring. Definirani so glavni parametri za načrtovanje zavornega diska. Izvedena je bila analiza enosmerne interakcije stena-tekočina. Orodja za numerično dinamiko tekočin so bila uporabljena za določitev toplotne prestopnosti, ki je bila prenesena v termično simulacijo po metodi končnih elementov za določitev temperature zavornega diska v različnih scenarijih zaviranja. Narejena je bila sistematična analiza vpliva definiranih parametrov načrtovanja zavornega diska. S pomočjo računalniško podprtega inženiringa in parametrične numerične analize smo naredili več inovativnih oblik zavornih diskov, ki istočasno omogočajo prihranke energije in materiala.
Keywords: brake disc temperature; computational fluid dynamics; divided brake disc; finite element analysis; fluid-structure interaction; numerična dinamika tekočin; tirna vozila; zavorni diski