Influence of micro-alloying on the phase transformations in cast manganese steels - Motyčka, Petr (Materiali in tehnologije, 2006)
Raziskan je bil vpliv mikrolegiranja na fazne premene v jeklu z 0,15 % C in 1,2 % Mn ter vanadijem, niobijem in titanom kot mikrolegirnimi elementi. Z dilatometrijo so bile določene temperature Aspodaj(C1) in Aspodaj(C3) ter premene avstenita. Podana je ocena nastalih mikrostruktur, trdota (HV 30) vzorcev, ohlajenih z različno hitrostjo, in možnosti zmanjšanja kritične hitrosti kaljenja.
Keywords: jeklo; mikrolegiranje; mangan; hitrost ohlajanja; mikrostruktura