Od bralstva in bralcev k sociologiji bralnih okolij - Bachleitner, Norbert (Primerjalna književnost, 2011)
Kljub študijam o zunanji zgodovini branja in posameznih bralcih vemo o bralnih navadah skupin zelo malo. Model soodvisnosti med družbenim razredom in okusom je izdelal Bourdieu, vendar je ta precej primitiven v primerjavi s sodobnimi študijami, ki temeljijo na "okoljih Sinus". Jost Schneider, denimo, je rekonstruiral okus nižjega srednjega razreda, za katerega je značilna stagnacija, liberalno tehnokratskega okolja, ki je usmerjeno k oblikovnim eksperimentom "klasične" avantgarde, in hedonističnega okolja, ki išče nove sloge in trende. Schneiderjevi rezultati še vedno čakajo, da jih bodo potrdili empirični podatki.
Keywords: zgodovina branja; sociologija branja; bralci; družbeni razredi; bralna kultura; bralne navade