Developing EFL writing with year 5 pupils by writing summaries - Puhner, Nataša (ELOPE (Ljubljana), 2018)
Razvijanje pisnih spretnosti v angleščini kot tujem jeziku pri osnovnošolskih učencih je eden izmed najbolj zahtevnih in časovno obsežnih izzivov, s katerimi se soočajo učitelji tujih jezikov. Glavni namen te študije je bil analizirati 64 pisnih obnov petošolcev glede na vsebino, strukturo, dolžino besedila in najpogosteje uporabljene besede. Za dosego cilja, pri katerem so učenci sposobni individualno napisati obnovo v določenem času, je bil potreben postopen in sistematičen pristop k pisanju skozi vse šolsko leto. Rezultati kažejo, da je večini učencev uspelo v celoti napisati strukturno organizirano obnovo in da je večina napisala obnovo, v kateri so bili upoštevani najpomembnejši vsebinski vidiki zgodbe. Rezultati raziskave nakazujejo, da sistematičen pristop k pisanju obnov pozitivno prispeva k razvijanju pisnih spretnosti.
Keywords: angleščina kot tuji jezik; obnova; osnovnošolski učenci; pisna spretnost