Migracijska politika Evropske skupnosti in Slovenija - Verlič Christensen, Barbara (Teorija in praksa, 2000)
Zahodna Evropa je v zadnjih desetih letih postala prvi cilj vse obsežnejših tokov mednarodnih selitev. V prispevku navajam bistvene značilnosti teh imigracij ter spreminjajočo se politiko EU. EU izvaja pri priseljevanju iz tretjih držav stopnjevano "politiko zapiranja", predvsem pa usmerja tokove migracij z ozirom na potrebe trgov delovne sile posameznih članic. Pomen integracijskih procesov tako prihaja v nasprotje z nekaterimi načeli EU, kot so bila napovedana v Amsterdamski pogodbi. Demografske in gospodarske značilnosti Slovenije in držav članic EU napovedujejo, da se priseljevanju mlajših in kvalificiranih ljudi ne bo možno odpovedati...
Keywords: European Union; Evropska unija; human migration; migracije; Slovenia; Slovenija; migracijska politika; imigracije