Lastna hiša - Levy, Deborah (knjige, 2022)
Britanska pisateljica Deborah Levy v sklepnem delu svoje žive avtobiografije (Vsega tega nočem vedeti, Cena življenja) refleksije o ženski vlogi v sodobni patriarhalni kulturi in družbi naveže na željo po osebni svobodi. Ob bližajoči se hčerini selitvi od doma začne hrepeneti po nedosegljivi sanjski hiši z vrtom, koščku svoje zemlje, ki ga poveže s svojo identiteto neodvisne ženske, pisateljice, ločenke in matere odraslih otrok, kar jo nazadnje pripelje tudi do pomembnega razmisleka o tem, kaj lastnina sploh je in kako nas definira. Domače okolje, če ženskam ni družbeno vsiljeno, če to ni križ, ki jim ga naloži patriarhat, je lahko prostor opolnomočenja.
Keywords: Levy, Deborah