Echoes of resistance - Ubhenin, Oscar Edoror (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2015)
Članek obravnava vrzel v razpoložljivi literaturi, ki se nanaša na zmožnost upora proti množičnemu nasilju s strani družbenih skupin. Njegova osnovna premisa je, da bi družbene skupine kot omrežja lahko služile kot platforme odpora proti množičnemu nasilju, in to ne glede na njihove organizacijske cilje. Za poglobljeno analizo te teze smo izoblikovali naslednje raziskovalno vprašanje: kakšna je uporabnost družbenih skupin v odporu do množičnega nasilja? Članek v odgovor podaja analizo verske pripadnosti, geografske lociranosti in razširjenosti, etnične pripadnosti in dinamike določenih družbenih skupin v Nigeriji. Članek temelji na pregledu akademskih člankov, časopisnih poročil in člankov, kakor tudi poročil o kršenju človekovih pravic. Izpostavlja povezavo med družbenimi skupinami in predsodki, strahovi ter identitetnimi problemi v družbi. Zaključuje se s priporočilom za večjo moč in ozaveščenost družbenih skupin, ki bi svojim članom omogočala lažje vključevanje v reševanje problematike množičnega nasilja.
Keywords: etnični konflikti; verski konflikti; genocid; množično nasilje; odpor; družbene skupine; Nigeria; Nigerija