Morfometrija in gostota vrtač na izbranih pobočjih slovenskega krasa - Novljan, Živa (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2021)
Vrtače so najbolj tipična površinska oblika krasa zmernih geografskih širin. Na podlagi obdelave digitalnega modela višin z orodji GIS smo proučili gostoto vrtač in njihove morfometrične lastnosti glede na naklon pobočij. Proučena so bila tri območja s primerljivimi reliefnimi, geološkimi, podnebnimi in hidrološkimi značilnostmi na Hrušici, Snežniku ter Slavniškem pogorju. Ugotovili smo, da se gostota in večina iz-branih morfometričnih lastnosti spreminjajo sorazmerno z naklonom površja.
Keywords: daljinsko zaznavanje; digital elevation model; digitalni model višin; dolines; geografski informacijski sistemi; geomorfologija; geomorphology; GIS; karstology; krasoslovje; remote sensing; Slovenia; Slovenija; vrtače