Nadomestek za pravo kavo. Dolžnost naših gospodinj je, da čimmanj napravijo izdatkov v trgovini, ker ni dcnarja. Seveda je pa to težko, ker smo se navadili na razne dobrote, ki jih dcma nimamo. Med te spado gotovo tudi kava. Kavo 1'j-ubi vse, staro in mlado. Marsikje jo imajo za zajutrek in večerjo. Gotovo bomo marsikateri gospodinji ustregli, ako ji povemo, kako lahko napravi nadomestek za kavo. Za pripravljai-je bele kave, ki je najbolj v rabi, torej za mošanje z mlekom, se vzame ječmen, pšenica, želod. Ječmen je tudi dober za črno kavo, ako se ga polovico več nasuije kakor prave kave. Ječmen, pšenico, preberi, operi, popari, osuši, opraži, kakor pravo kavo precej temno rujavo in zmeLji. Želod pa svež prereži počez in polij v posodi z vrelo vodo. Čez nekaj ur odlij vodo in nalij zopet kropa, v katerem se namaka želod zapet par ur. Ko odliješ vodo, posuši želod na vroči peči, zlušči in opraži ga svetlorujavo. Bela kava iz ječmcna ali žcloda je okusna in prija posebno otrokom, jetičnim, na živcih bolnim in tistim ljuoru.