Code-switching as a translatorial practice within the Italian national minority in Slovenia - Umer Kljun, Jerneja (Stridon, 2024)
rispevek obravnava kodno preklapljanje kot obliko prevajalskosti med pripadniki italijanske narodne skupnosti v Sloveniji. Izhajajoč iz obsežnejše sociolingvistične 97Stridon. Journal of Studies in Translation and Interpreting, Volume 4 Issue 1, pp. 97–121 obravnave 1389 zgledov kodnega preklapljanja med italijanščino in slovenščino pri dvojezičnih govorcih, prispevek proučuje presečišče med kodnim preklapljanjem in samotolmačenjem. Analiza 85 zgledov dvojezičnega ponavljanja v spontanem in delno pripravljenem govoru z vidika prevajalskosti prinaša pregled prevodnih dejanj, tj. povzemanje, podvajanje, razširjanje in dopolnjevanje sporočila, do katerih priha-ja v obravnavanih dvojezičnih izjavah, ter razkriva temeljne razloge zanje. Prispevek obenem osvetljuje pomen medjezikovnega razumevanja med dvojezičnimi govorci v večjezični skupnosti v slovenski Istri. Čeprav do samotolmačenja prihaja tako pri dvojezičnem sporazumevanju znotraj manjšinske skupnosti kot tudi s pripadniki večinske skupnosti, je veliko pogostejše v okviru javnih dogodkov, namenjenih širši večjezični skupnosti. Podvajanje sporočila se sicer pojavlja v vseh položajih, vendar govorci pogosto ponavljajo le najbližje elemente, zaradi česar prihaja do fragmentac-ije sporočila. Prevodna dejanja se v dvojezičnem govoru pogosto tudi prepletajo, kar se izraža v tekočih dvojezičnih izjavah, iz katerih je razvidno, da se govorci zanašajo zlasti na večjezično zmožnost vseh udeležencev.
Keywords: code-switching; intercomprehension; jezikovna manjšina; kodno preklapljanje; linguistic minority; medjezikovno razumevanje; prevajalskost; samoprevajalskost; self-translatoriality; translatoriality