Napovedni dejavniki pri raku jajčnikov - Takač, Iztok (Medicinski razgledi, 1999)
Upoštevanje napovednih dejavnikov pri raku jajčnikov omogoča pravilno načrtovanje zdravljenja, spremljanje bolnic in oceno poteka bolezni. Nekateri so odvisni le od lastnosti raka in bolnice same, na druge pa lahko vplivamo z načinom zdravljenja. Bolnice z dobro diferenciranimi tumorji nižjih stadijev, diploidno količino DNA v tumorskih celicah, negativnimi bezgavkami, popolno citoredukcijo pri operaciji in boljšim splošnim stanjem lahko upajo na ugoden potek bolezni. Slabše diferencirani tumorji, anevploidna količina DNA v celicah, preostali tumor po operaciji, obsežni zasevki, povišane vrednosti tumorskih označevalcev po operaciji, ascites, napredovali stadij, starost in slabo splošno stanje bolnic napovedujejo neugoden potek bolezni.
Keywords: jajčniki; Ovarian neoplasms; Prognosis; rak (medicina); Survival analysis; tumor; novotvorbe; prognoza; Risk factors