Higiena rok zdravstvenega osebja v intenzivni enoti - Grilc, Tjaša (Medicinski razgledi, 2004)
Higiena rok zdravstvenega osebja je najpomembnejši, najenostavnejši in najcenejši ukrep za preprečevanje bolnišničnih okužb. Razkuževanje rok je učinkovitejše, hitrejše in manj škodljivo za kožo kot vse druge oblike higienerok. Zato je razkuževanje nadomestilo umivanje rok v večini sodobnih higienskih navodil kot standardni način higiene, kadar roke niso vidno onesnažene ali mokre. Z raziskavo smo želeli oceniti dejavnike, ki vplivajo naupoštevanje navodil za higieno rok v intenzivni enoti. Novembra in decembra 2001 smo naključno opazovali postopke zdravstvenega osebja v 6 bolniških sobahv intenzivni enoti Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja. V prvem mesecu raziskave smo upoštevali navodila Kliničnega centra, v drugem mesecu raziskave pa smo higienska navodila poenostavili in poudarili predvsem dosledno uporabo alkoholnih razkužil. Zabeležili smo 531 indikacij za higieno rok. V 75 % teh indikacij je zdravstveno osebje izvedlo eno od obeh oblik higiene rok: v 97 % si je roke razkužilo s povprečnim trajanjem postopka 7 sekund, v 3 % pa si je roke umilo s povprečnim trajanjem 11 sekund. Upoštevanje navodil za higieno rok je bilo večje po odstranitvi rokavic (85 %), po neposrednem stiku z bolnikom (89 %) in po stiku z bolnikovimi telesnimitekočinami (100 %), kot med nego čistega in nečistega dela telesa (21%) ter pred manipulacijo na žilnih in urinskih katetrih (25 %) (p < 0,05). Upoštevanje higiene rok se ni značilno razlikovalo med starostnimi skupinami, spolom in poklici. Po uvedbi spremenjenih higienskih ukrepov se je upoštevanjehigiene rok statistično značilno povečalo od 72 % na 82 % (p < 0,05). Upoštevanje higiene rok zdravstvenega osebja je bilo 75 %, kar je boljše kot v večini drugih raziskav. V 97 % indikacij si je osebje roke razkužilo. Higiena rok se je značilno izboljšala po uvedbi poenostavljenih higienskih ukrepov, ki so bili usmerjeni v dosledno razkuževanje rok. (Izvleček skrajšan pri 2000 znakih)
Keywords: Bolnišnično osebje; Intensive Care Units; Handwashing; Infekcija navzkrižna; Intenzivna oskrba, enote; Cross Infection; Prevention And Control; Roka, umivanje; zdravstveni delavci; Disinfectants; intenzivna nega; Personnel, Hospital; higiena; hygiene; Dezinficiensi; umivanje rok; dezinfekcija