Locked up in nation states - Kesylyte-Alliks, Egle (Družboslovne razprave, 2017)
Članek preučuje, kako je ideja nacionalne države artikulirana v političnih in družbenih diskurzih. Raziskuje, kako so nacionalne skupnosti in država medsebojno pozicionirane v diskurzih, ki zadevajo nacionalne zastave. Analiza se osredotoča na primer Litve po razpadu Sovjetske zveze. Avtorica ugotavlja, kako je interakcija med državo in nacijo diskurzivno reprezentirana v političnih razpravah in razpravah navadnih državljanov o nacionalnih zastavah. Medtem ko - zanimivo - poljavne diskurze splošno lahko opišemo kot "zaklenjene", in sicer v smislu, da se nacijo in državo misli kot povezani entiteti, je za politične akterje preplet nacije in države manj samoumeven.
Keywords: Državni simboli; National emblems; Flags; Zastave; Nationhood; Državnost; Analiza diskurza; Discourse analysis; Lithuania; Litva