Minimalne temperature - Ogrin, Matej (Geografski obzornik, 2006)
Meritve pozimi 2005/2006 v več kot 20 mraziščih (v različnih slovenskih pokrajinah) potrjujejo znana fizikalna dejstva in kažejo, da se v teh mraziščih ob ugodnih meteoroloških pogojih pojavljajo precej nižje temperature od absolutnih minimumov, izmerjenih v mreži ARSO. V mrazišču Mrzla Komna (1592 m) je bila 25. 1. 2006 izmerjena najnižja temperatura doslej v Sloveniji: -41,7 oC.
Keywords: klimatogeografija; microclimate; mikroklima; zrak; temperatura; temperaturni obrat; Slovenia; Slovenija